Berörd: Det är en stor besvikelse

En av dem som väntat i flera år på att få asyl i USA är den irakiske journalisten Ammar Karim som jobbar på nyhetsbyrån AFP i Bagdad. Han har tidigare varit tolk åt de amerikanska trupperna efter invasionen av Irak år 2003.

– Det som har hänt är en stor besvikelse för mig och för andra vänner som väntar, säger den irakiske journalisten Ammar Karim.

Ammar, hans fru och deras två barn lämnade in sin asylansökan till USA år 2013, de har gått igenom intervjuer, medicinska tester och flera säkerhetskontroller.

Nyligen fick de ett positivt tecken, de amerikanska migrationsmyndigheterna ringde upp deras sponsor i USA, det brukar vara en signal om att ansökan är på väg att accepteras.

Men efter Donald Trumps beslut om att stoppa flyktingmottagandet och frysa alla visum från sju länder där muslimer är i majoritet kan åren av väntan vara förgäves.

Ammar Karim var en av de första irakierna som arbetade som tolk åt de amerikanska styrkorna efter invasionen av Irak 2003. I dag är han besviken på USA

– Vi välkomnade dem, vi offrade våra liv för dem, säger Ammar Karim. Han och andra som arbetat tillsammans med amerikanerna ses än idag som förrädare av vissa grupper i Irak, Ammar nämner både islamiska staten och beväpnade shiamiliser.

– Vi är hotade från våra egna och det här beslutet från USA känns så orättvist säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista