Protester vid JFK flygplatsen i New York.
1 av 4
Foto: Fernando Arias / Sveriges Radio
Protester vid JFK flygplatsen i New York.
2 av 4
Foto: Fernando Arias / Sveriges Radio
Protester vid JFK flygplatsen i New York.
3 av 4
Foto: Fernando Arias / Sveriges Radio
Protester vid JFK flygplatsen i New York.
4 av 4
Foto: Fernando Arias / Sveriges Radio

Protester och dom mot Trumps beslut

"Låt dem komma in"
2:35 min

Hundratals människor protesterade och en domstol bestämde att de som redan tagit sig in i landet inte ska skickas tillbaka.

Hundratals demonstranter hade på lördagskvällen samlats på Kennedyflygplatsen i Queens, slagordet "låt dem komma in, låt de komma in."

Flera personer med giltiga uppehållstillstånd har suttit strandsatta innanför säkerhetskontrollen här, men sent igår kväll bestämde en federal domare i New York att myndigheter inte ska skicka tillbaka människor till sina ursprungsländer.

Systrarna Mona och Sanab Hussein har båda huvor över huvudet för att skydda mot kylan utanför terminal 4.

– Jag är överraskad att allt hände så snabbt, säger Mona, att han kan skriva under de här dekreten och sedan påverka så många människor så snabbt.

Många här kritiserar också logiken bakom beslutet att tillfälligt stoppa flyktingmottagandet, Donald Trump säger att han vill skydda landet från terrorister, men de personer som den senaste tiden utfört terrorattacker i USA har inte tagit sig in i landet som flyktingar.

President Trump har också stoppat människor från Syrien, Jemen, Sudan, Libyen, Somalia, Irak och Iran från inresor. Det gäller till exempel personer med giltiga studentvisum från de länderna som nu inte kan ta sig tillbaka till sina universitet och utbildningar i USA.

Även personer med Green Card, alltså permanenta uppehållstillstånd, har nekats inträde om man kommer från något av de sju länderna, deras fall måste numera utredas ärende för ärende och enligt presidentdekretet som Trump skrev under i fredags ska människor med tillstånd få komma in "om det är i nationens intresse". Vad det innebär är fortfarande inte klarlagt.

Trump själv tillbakavisade igår att det skulle handla om ett förbud riktat mot muslimer, "det fungerar väldigt fint" sa han igår när han fick frågan i ovala rummet".

På New Yorks största flygplats håller man inte med om den bilden. En av demonstranterna, som inte vill säga sitt namn, ber om ursäkt för sitt land.

– Vi har släppt ut mörker över världen, men vi kämpar inifrån säger hon.

Mer om Donald Trump

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".