Liten seger över presidentdekret

3:00 min

Donald Trumps presidentdekret har mötts av starka reaktioner och fördömande över hela världen. Men demonstranterna utanför JFK-flygplatsen i New York jublade i natt svensk tid när en federal domare tillfälligt stoppade avvisningarna av de migranter som hållits kvar på amerikanska flygplatser.

Det var en federal domare i Brooklyn som fattade beslutet att inga av de resenärer som anlänt till USA och hållit kvar på flygplatsen, ska deporteras. Och även om det råder förvirring kring vilka regler som kommer att tillämpas, så firades beslutet som en seger av människorättsorganisationer som anser att presidentdekretet strider mot amerikanska värderingar och den amerikanska konstitutionen.

Många kallar beslutet ett Muslimförbud, vilket Trump själv tillbakavisade igår, men enligt hans medarbetare Rudy Guiliani som intervjuades i Fox News, var det just de orden presidenten själv använde när han rådfrågade sina medarbetare om hur han rent juridiskt skulle gå tillväga för att införa ett muslimförbud.

Donald Trumps beslut ledde igår till kaotiska scener och stor förvirring på flygplatser i USA och Mellanöstern. Resenärer i Kairo med giltiga visum hindrades från att gå ombord på plan på väg till USA. Det rådde förtvivlan bland Irakier som riskerat sina liv som översättare åt amerikanska soldater och syrier om hoppats på ett nytt liv i USA.

Och en överrumplad omvärld reagerade med en blandning av vrede och chock.

– Detta kommer inte att göra Amerika säkrare utan mindre och elakare, sade Norges Jan Egeland.

Iran hotade med att svara med samma medel, att porta amerikaner från Iran, men Irans utrikesminister har meddelat på Twitter att alla amerikaner som har visum till Iran kommer att släppas in. Även i Irak diskuteras ett möjligt inreseförbud för amerikaner.

Internationella terrorexperter varnar för att risken för attacker kommer att öka, snarare än minska. Trumps beslut har kallats för en gåva till alla extremister, IS, som haft svårt att locka till sig nya anhängare, kommer att få lättare att rekrytera när de kan utmåla USA som Islams fiende.

Det finns också stora frågetecken kring varför Saudiarabien inte finns med bland de utpekade länderna, trots att en majoritet av terroristerna den 11 september var Saudier och trots att den saudiska wahhabitiska tolkningen av Islam ofta nämns som inspirationskälla för terrorister och extremister.

Men på sociala medier i Arabvärlden häpnas man över att inga Arabiska ledare har höjt rösten mot Trumps beslut. Kanske inte så konstigt, tillägger man, med tanke på hur de behandlar sina egna medborgare.

Många twittrare konstaterar också att de var naiva som skrattade gott åt flygbolaget Royal Jordanians skämtsamma annons i höstas, där flygbolaget gjorde reklam för sina resor till Chicago, Detroit och New York med texten: Tänk om han vinner: Res till Amerika medan du fortfarande får.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista