Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Wallström beklagar oklarhet om USA-resor

Utrikesministern kommenterar inreseförbudet till USA
1:35 min
Tvådelad bild: Wallström ser irriterad ut, två personer i siluett, går på flygplats
Inreseförbudet i USA upprör. Foto: TT/Sveriges Radio, bildmontage

Svenska medborgare med dubbelt medborgarskap i något av de sju länder som Donald Trump beslutat om inreseförbud för kommer inte in i landet. Det säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström i kvällens Agenda i SVT.
– Vi måste fortfarande få det bekräftat men det är den senaste informationen vi har fått, säger hon.

Den amerikanska presidenten Donald Trump har temporärt förbjudit personer från flera länder i Mellanöstern och Nordafrika att ta sig in i USA.

I ett uttalande på Facebook skriver utrikesminister Margot Wallström (S) bland annat att beslutet är "djupt beklagligt att USA stoppar personer från Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen från att resa in i landet".

Hon menar att beslutet ökar misstro och motsättningar mellan människor.

 – Det är väldigt oroande att se att det här landet nu sluter sig inåt. Risken finns att vi återgår till en värld med färre möten och dessvärre kan det här skapa fler konfliktytor i framtiden, säger Wallström till Ekot.

Det är allvarligt när USA riskerar att göra detta till en religiös konflikt, menar utrikesministern. Inreseförbudet gäller sju länder med i huvudsak muslimsk befolkning. Svenskar med rötter i dessa länder kan drabbas av förbudet.

Men rapporter från många håll visar att det råder stora oklarheter om vilka regler som gör det. Och nu vill UD få klarhet i hur personer med dubbla medborgarskap påverkas av de nya tillfälliga inresereglerna till USA.

 – Det är det. Därför bjuder vi upp USA:s charge d'affaires till samtal på UD i morgon, måndag, eller så snart som möjligt. Vi står förstås i kontakt med vår ambassadör i Washington, säger Wallström.

I söndagskvällens Agenda i SVT säger utrikesministern att personer med dubbelt medborgarskap, exempelvis svenskt och iranskt, inte kommer in i USA efter beslutet. 

– Vi måste fortfarande få det bekräftat men det är den senaste informationen vi har fått, säger hon.

Förutom inreseförbudet har USA infört ett 120 dagars stopp på flyktingmottagandet. För syriska flyktingar är det stopp på obestämd tid. 

– Det är alla länders solidariska ansvar att hjälpa dem, även USA:s.Det är också väldigt viktigt att alltid leva upp till internationella åtaganden, att kunna söka asyl är en individuell rättighet, säger hon.

En av USA:s motiveringar för förbudet är att det är ett led i kampen mot terrorism. Margot Wallström tror inte att det fungerar.

– Jag har väldigt svårt att det här skulle kunna hjälpa i kampen mot terrorism, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".