Stor oro bland iranier i Sverige efter att gränser stängts i USA

1:24 min

Efter Trumps nya regler om att stänga gränserna för flyktingar har stor oro väckts hos bland annat bland iranier i Sverige som nu vägras inresa.

Minas resa till bästa vännen i USA blev snabbt inställd.

– De använder min nationalitet emot mig, det är den värsta sortens diskriminering jag kan tänka mig, berätta Mina.

– Det är precis som att jag är född någonstans och så är det emot mig tills jag bevisar dem om motsatsen. Det är orättvist.

Det finns cirka 90 000 personer med iransk bakgrund i Sverige varav
50-60 000 som har dubbla medborgarskap.

Det finns en stor oro i dag att man inte längre ska kunna besöka släktingar och vänner och en oro hos dem som studerar eller har arbete i USA att de nya reglerna innebär att man inte kan lämna USA för risk att inte kunna resa tillbaka dit igen.

Det berättar Mohammed Jaffari som under många år pendlat till USA då hans barn arbetat där och halva deras bekantskapskrets bor i landet

– Vad är mänskliga rättigheter, är vi människor eller inte?

– Vi säger inte "mänskliga iranska rättigheter", vi säger inte "mänskliga svenska rättigheter". Vi säger ”mänskliga rättigheter”. Vi är alla människor, avslutar Mohammed Jaffari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista