Juridisk strid över Trumps presidentdekret

1:58 min

"Vi kommer fortsätta att följa Trumps dekret", det skriver amerikanska departementet för inrikes säkerhet. Detta efter presidentens order att avvisa medborgare från sju, i huvudstaken, muslimska länder.

Federala domare i New York, Alexandria, Seattle och i delstaten Massachusettes stoppade i går delar av Trumps presidentdekret. Bland annat ska myndigheter inte deportera de människor som hålls kvar på flygplatser runtom i landet.

Det är däremot oklart hur stor effekt det här beslutet kommer att få. Nu på morgonen, söndag, publicerade det departement som ansvarar för gränsövervakning, departementet för inrikes säkerhet, ett uttalande där man fastslog att man kommer att fortsätta att följa Trumps presidentdekret, och att domstolsbesluten inte har någon betydelse för det övergripande arbetet.

"USA kommer att utnyttja sin rättighet att ogiltigförklara visum om så krävs för den nationella säkerheten", står det i uttalandet.

Samtidigt har den juridiska striden med stor sannolikhet bara börjat och fler försök att utmana president Trumps dekret är redan under arbete.

En del jurister menar att de nya bestämmelserna kan strida mot en lag som förbjuder diskriminering på grundval av nationalitet eller födelseland.

Andra kritiserar lagen för att de anser att den diskriminerar mot muslimer, något som Trump själv förnekat.

Demonstrationen mot presidentdekretet på JFK-flygplatsen i går samlade tusentals människor. Rapporter om protester på flygplatser kom också från bland annat New Jersey, Seattle och Chicago.

Samtidigt får Trump medhåll av sina väljare som anser att det är just det här som är rätt väg framåt. Den nationalistiska och högerradikala sajten Breitbart News skriver att Trump "skyddar nationen", anhängare på sociala medier uttrycker stolthet över en president som de tycker gjort mer på en vecka än andra gjort på fyra år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista