Bråk mellan Mexiko och Israel om murbygge

2:23 min

Mexiko kräver att Israel ber om ursäkt efter att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu uttryckt stöd för Donald Trumps beslut att bygga en mur längs USA:s gräns mot Mexiko.

– Det skulle vara på sin plats med en ursäkt från Israel. Mexiko har en viktig judisk minoritetsbefolkning och vi har en vänskaplig relation med Israel. Därför är det helt obegripligt att deras premiärminister stödjer muren. Vi tar hans uttalande som en aggression mot Mexiko, sa Mexikos utrikesminister Luis Videgaray när han intervjuades av mexikanska Televisa igår.

Det var i helgen som Israels premiärminister Benjamin Netanyahu skrev på Twitter att: "President Trump har rätt. Jag byggde en mur längs Israels södra gräns, det stoppade all illegal immigration. Stor succé, bra idé."
Uttalandet orsakade ramaskri i Mexiko, som tolkade Netanyahus tweet som ett uttryckligt stöd för muren som Trump vill bygga längs den mexikanska gränsen. Netanyahu ska också ha fått kritik inifrån sin egen regering, bland annat från sin inrikesminister.

Netanyahu själv säger att han inte syftade på Mexiko, och att det är medierna som förvanskat hans uttalande.

– De där bortförklaringarna är obegripliga. Det jag undrar är: vilka andra murar har Donald Trump föreslagit sen han blev USAs president? sa Mexikos utrikesminister Luis Videgaray i TV-intervjun igår.

Muren mot Mexiko var ett av Donald Trumps viktigaste vallöften. Och när han i förra veckan formellt inledde bygget av den genom en presidentorder så gjorde det att relationen mellan Mexiko och USA frös till is. Det möte som skulle hållits i dag mellan Mexikos president Enrique Peña Nieto och Donald Trump ställdes in.

Tanken var att de skulle ha diskuterat frihandelsavtalet som Trump hotat att riva upp, och även frågan om vad som ska hända med de miljoner mexikaner som lever som papperslösa i USA - människor som Trump hotat att deportera.

Murbygget riskerar också att isolera USA från resten av Latinamerika, där i stort sett alla länders regeringar - oavsett politisk färg - uttryckt sympati med Mexiko och fördömt Donald Trumps planer på en mur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista