Minister gick emot Trump – sparkas

2:06 min

Kontroverserna fortsätter i USA kring presidenten Donald Trumps beslut om tillfälligt stopp för att ta emot flyktingar och människor från sju muslimskt dominerade länder.

I går avskedade Donald Trump den person som fungerat som justitieminister i väntan på att hans egen ska utses.

Sally Yates avskedades omedelbart efter att direkt ha utmanat presidenten genom att förklara att hon inte kände sig övertygad om att hans dekret är lagligt. Hon instruerade Justitiedepartementet att inte försvara beslutet vid en domstolsprövning.

Sally Yates var justitieminister tillfälligt tills dess Donald Trumps eget val, senator Jeff Sessions, skulle godkännas av senaten. Hennes makt var alltså tillfällig och begränsad men hennes uppfattning understryker kritiken mot inreseförbudet och flyktingstoppet inte minst från många jurister.

Det dröjde inte länge innan Donald Trump slog tillbaka med avsked och ett dramatiskt uttalande att Sally Yates hade svikit justitiedepartementet genom att vägra att upprätthålla ett lagligt beslut. Han la till att hon är utsedd av Obama och svag på gränssäkerhet och mycket svag när det gäller illegal invandring.

Yates ersätts nu i väntan på att Jeff Sessions ska godkännas. I det upptrappade politiska läget kommer omröstningen kunna ses som för eller mot Trumps exekutiva order.

Hittills har sju federala domstolar i olika delstater blockerat delar av presidentdekretet och fler processer är att vänta.

Jurister från medborgarrättsorganisationer och motsvarigheten till justitieministern i sexton av USA:s delstater anser att presidentordern är både oamerikansk och olaglig och minst en av dem begär domstolsprövning.

Enligt Vita Huset stödjer en majoritet av folket presidentens agerande men den nya administrationen får svidande kritik från flera håll för otydlighet, dålig förankring och överdriven brådska.

En stor grupp karriärdiplomater, hundratals enligt bloggen lawfare, protesterar mot dekretet med motiveringen att det svär mot "konstitutionella värderingar som vi gått ed på att upprätthålla".

Vita Husets presstalesman Sean Spicer sade i går om diplomaterna att de kan antingen ställa sig bakom programmet eller sluta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista