Val av ny justitieminister ifrågasätts

1:48 min

Senator Jeff Sessions är på väg att godkännas av den republikanska majoriteten i senaten som USA:s nya justitieminister.

Men valet av ny justitieminister ifrågasätts.

Sessions står nära president Donald Trump och var en av de första av etablerade politiker att stödja honom.

Demokraterna i kongressen vill inte ha honom och demokraten Dianne Feinstein sa i en utskottsdebatt idag att hon inte litar på hans oberoende och integritet i förhållande till presidenten. Hon påminde om att han stod bakom kravet att fängsla motståndaren Hillary Clinton.

Jeff Sessions från Alabama har varit senator i mer än 20 år och det är högst troligt att han blir godkänd av en majoritet i senaten senare i veckan. Den republikanska majoriteten hyllar Sessions som erfaren och som har ett gott omdöme.

Utfrågningen av honom tidigare, med frågor om hans trovärdighet i synen på rasism, medborgerliga rättigheter, rösträtten och abortfrågan gjorde honom redan kontroversiell.

Senatsomröstningen har nu kompletterats med den intensiva debatten om lagligheten i president Trumps nya order om tillfälliga restriktioner för inresa i USA, bland annat från länder med en huvudsakligen muslimsk befolkning.

Dramatiken ökade ytterligare ett steg igår när Trump avskedade Sally Yates, en jurist vald av Obama och kvar från hans administration. Hon fungerade som tillförordnad justitieminister i väntan på Sessions tillträde men utmanade presidenten genom att ifrågasätta om hans exekutiva order om inreseförbud var rättfärdig och laglig.

Donald Trump har stort förtroende för Jeff Sessions och senatorn har inflytande redan över besluten i Vita huset. Tidningen Washington Post beskriver i en genomgång idag hur Sessions förtrogna och tidigare medarbetare har centrala funktioner i den nya administrationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista