Alla med svenska pass får resa in i USA

12 min

Personer med dubbla medborgarskap kommer inte att påverkas av USA:s nya inreseförbud.

Det sa John Kelly, minister för inrikes säkerhet vid en presskonferens i kväll.

Människor med dubbelt medborgarskap från de sju länderna kommer alltså att släppas in i USA, om de har ett giltigt pass från ett land som USA godkänner.

Ett svenskt pass räcker för att få resa in i USA.

John Kelly poängterade inledningsvis att det här inte handlar om ett inreseförbud mot muslimer - något som presidenten Donald Trump fått kritik för, bland annat från flera politiker.

Inreseförbudet innebär att inga visum utfärdas under 90 dagar till personer från sju i huvudsak muslimska länder: Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen.

Syftet är, enligt Trump, att hålla islamistiska terrorister borta från USA.

Enligt Ekots korrespondent Inger Arenander i Washington har presidentordern som kom i fredags, skapat oro och osäkerhet och man har inte vetat hur man skulle tolka den. Regeringar i flera länder, till exempel Sverige har försökt få besked från de amerikanska beskickningarna, men har inte kunnat få det.

Ett annat klarläggande som kom under pressträffen handlade om flyktingstoppet, det vill säga förbudet mot att låta personer med flyktingstatus komma in i USA. Där har det framkommit att det fanns 872 personer som varit på väg mot USA när beskedet kom, vissa ombord på flygplan mot USA. De tillåts nu komma in i USA.

 Sveriges utrikesminister Margot Wallström skriver i en kommentar till TT att beskedet om hur reglerna ska tillämpas var välkommet:

 "Vi välkomnar att det nu har förtydligats hur de nya reglerna för inresor till USA ska tillämpas, och att svenska medborgare, även de med dubbla medborgarskap, kan resa till USA. Dock kvarstår vår kritik mot beslutet att helt stänga ute medborgare från sju länder, och mot det totala stoppet för flyktingar."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista