Neil Gorsuch har nominerats till domare i Högsta domstolen i USA.
Neil Gorsuch har nominerats till domare i Högsta domstolen i USA. Foto: 10th U.S. Circuit Court of Appeals, Saul Loeb/TT

Neil Gorsuch nominerad till domare i USA:s högsta domstol

2:13 min

USA:s president Donald Trump har nominerat den konservativa domaren Neil Gorsuch till att bli den nionde domaren i landets högsta domstol.

– Neil Gorsuchs meriter är odiskutabla, sa Donald Trump om den relativt unge domare han nominerat till Högsta Domstolen till den plats som stått tom under nästan ett år.

Trump sa att Gorsuch är den domare han utlovat, en som respekterar lagen och tolkar konstitutionen så som den är skriven.

Gorsuch har utbildats på USA:s elitskolor och är liksom företrädaren, Antonin Scalia, konservativ. Balansen i domstolen förändras marginellt i dag om Gorsuch blir godkänd, men han sitter på livstid och kan alltså påverka beslut som varar i decennier.

Gorsuch har tidigare dömt till förmån för "religiös frihet", alltså att det ska gå att få undantag från lagen på religiösa grunder, exempelvis att en religiös arbetsgivare som är mot abort ska kunna slippa betala preventivmedel som ingår i en sjukförsäkring.

Han har aldrig dömt i en abortfråga, men anses vara mot abort och han säger nej till dödshjälp.

Nomineringen välkomnades av republikanska politiker och av dem som hoppas att ett nytt abortfall till HD skulle innebära att domstolen omprövar sitt mer än 40 år gamla beslut om rätt till legal abort i USA.

Neil Gorsuch ska frågas ut i senaten och måste godkännas där. Republikanerna har 52 av hundra röster, men det räcker inte med enkel majoritet för att utse en domare till Högsta Domstolen. Det finns en tröskel på 60 röster, så det krävs att minst åtta demokrater gör gemensam sak med republikanerna för beslut.

Flera demokrater är omedelbart kritiska till valet av Gorsuch, som till exempel Elizabeth Warren som skrev på facebook att hon säger nej. Enligt henne har Gorsuch dömt till förmån för storföretag, mot arbetare och visat "fientlighet" mot kvinnors tillgång till grundläggande hälsovård.

Många demokrater har inte heller glömt eller förlåtit att republikanerna vägrade att ens fråga ut den domare den förre presidenten Barack Obama nominerade till HD för nästan ett år sedan. Platsen har därför stått tom tills den nytillträdde presidenten fick nominera sin egen kandidat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista