Kritik mot lagändring i Rumänien

1:59 min

Nya protester bröt i går kväll ut i Rumäniens huvudstad Bukarest efter att landets regering drev igenom en kontroversiell ändring av brottsbalken.

"Tjuvar", "förrädare" och "det här kommer ni inte undan med" var några av slagorden som hördes utanför regeringsbyggnaden i Bukarest sent igår kväll efter att regeringen under ett möte som officiellt skulle handla om årets budget hastigt drev igenom den hårt kritiserade lagändringen.

Bland annat innebär förändringen att maktmissbruk inte längre kommer att vara ett brott om de ekonomiska skadorna inte överstiger drygt 400 000 svenska kronor. Den nya lagen ska också gälla pågående brottsutredningar.

En av de högt uppsatta politiker som just nu står åtalad för maktmissbruk är ledaren för det regerande socialdemokratiska partiet - Liviu Dragnea. Om han nu kommer att slippa åtal är oklart - på en direkt fråga svarade Rumäniens justitieminister igår att lagen inte är avsedd för enskilda personer utan är i linje med en tidigare dom från landets konstitutionsdomstol. Något som motsägs av bland annat Rumäniens riksåklagare.

I söndags samlade protester runt om i Rumänien tiotusentals människor - demonstrationer som sägs vara de största landet sett sedan kommunistregimens fall 1989. Igår kväll och under natten samlades omkring tiotusen personer i Bukarest i en spontan demonstration.

Protester hördes också från Rumäniens president Klaus Iohannis som på sin facebooksida beskrev lagändringen som ett allvarligt slag mot rättsstaten, genomförd av fiender till rättvisan och kampen mot korruptionen.

Rumänien har de senaste åren hyllats för sin framgångsrika kamp mot korruption bland högt uppsatta politiker och tjänstemän - bland annat hör landets tidigare premiärminister Victor Ponta till en av de som åtalats. I en rapport från förra veckan varnade Eu-kommissionen landets regering för att nu genomföra lagstiftning som går i motsatt riktning.

Den tidigare socialdemokratiskt ledda regeringen tvingades avgå hösten 2015 - efter stora protester just mot den utbredda korruptionen. Men i nyvalet som hölls i december förra året segrade de åter, bland annat tack vare löften om höjda löner och sänkta skatter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista