Misslyckat samtal mellan Australien och USA

2:08 min

Australien är en av USA:s nära allierade. Men första telefonsamtalet mellan den australiske premiärministern Malcolm Turnbull och president Donald Trump löpte inte så väl som det först rapporterades om.

I dagens Washington Post beskrivs hur Trump sagt att samtalet var det absolut värsta han hade den dagen.

Och det som triggade Trump till den beskrivningen är det avtal där Obama lovade ta emot australiska båtflyktingar.

Om avtalet gäller eller ej är ännu inte helt klar, även om Malcom Turbull hävdar det.

– I går morse bekräftade Vita husets talesperson att avtalet gäller och idag har även USA:s ambassad i Australien gjort detsamma, sa Malcom Turnbull till en lokal radiostation.

Men Donald Trump visade en helt annan inställning i det twitter han skickade ut i natt:

"Tro't eller ej? Obamas regering gick med på att ta emot tusentals illegala immigranter från Australien. Varför? Jag måste noga studera denna dumma överenskommelse!"

Så vad som verkligen gäller är ännu oklart.

Australien har sedan flera år tillbaka slussat alla som med båt försöker ta sig dit till flyktingläger på Nauru och Papua Nya Guinea. Det är cirka 1 600 flyktingar det handlar om.

Efter telefonsamtalet i söndags beskrev Turnbull det som ett bra samtal.

Men i Washington Post beskrivs något helt annat där Trump skulle ha sagt att Australien försöker exportera nästa Bostonbombare till USA och syftade då på terrordådet vid Boston maraton 2013.

Det beskrivs också att samtalet hastigt avslutades efter 25 minuter när den australiske premiärminister ville byta samtalsämne och prata om Syrien.

– Jag är mycket besviken att det läckt vad vi pratade om, men jag kan säga att uppgiften om att presidenten slängde på luren inte stämmer. Vi avslutade i en hövlig ton. Men samtalet var öppenhjärtigt och rakt, sade Turnbull.

– Han lovade stå vid överenskommelsen även om han själv aldrig skulle ha gått med på ett sådant avtal, säger Australiens premiärminister Malcolm Turnbull.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista