Terrorforskare: Jihadister hyllar inreseförbudet

2:58 min

På sociala medier jublar IS-sympatisörer över Trumps beslut om att förbjuda inresa i USA för medborgare i sju muslimska länder.

– För dem är det här den främsta segern, eftersom Trump då har visat att han är en korsfarare som kommer att luta sig mot militära maktmedel. Mänskliga rättigheterna är bara för show, demokrati är falskt. Det är så tongångarna går på de här sajterna, säger terrorexperten Magnus Ranstorp som följt reaktionerna.

Enligt terrorexperten bidrar Trumps inreseförbud till att underblåsa kärnan i jihadisternas ideologi, nämligen att västvärlden är i krig mot Islam.

Flera islamiska extremister menar att Trumps inreseförbud är en förverkling av en profetia utfärdad av döda al-Qaida ledaren Anwar al-Awlaki, som i en av hans predikningar sa att "väst kommer så småningom att vända sig mot sina muslimska medborgare.

Anwar al-Awlaki föddes i USA och dödades i en amerikansk drönarattack i Yemen 2011.

Hans predikningar som laddas ner via en app, har lockat många unga västerlänningar till IS.

Han vände sig i första hand till muslimer i USA och andra västländer och varnade dem för att låta sig luras av, vad han såg som, västs påstådda demokrati och mänskliga rättigheter.

Med en amerikansk president som stödjer tortyr som förhörsmetod och nekar en särskild grupp inträde i USA, bekräftas jihadisternas världsbild, menar Magnus Ranstorp.

– Man hänvisar till att man inte ska underkasta sig demokratin, att man inte ska gå och rösta och så vidare. Det ligger i deras natur, men det appellerar till vanliga, moderata muslimer, som kanske känner sig utpekade och diskriminerade.

Både amerikanska och internationella politiker och tjänstemän har uttryckt oro över det hastiga beslutet som USA:s nytillträdde president tog.

I en intervju med CBS varnade senatorn John McCain för att inreseförbudet kommer att stärka IS propaganda och ha en negativ påverkan på de muslimska trupperna som strider vid USA:s sida i Irak och Syrien.

CIA veteranen Robert Richer, kallade inreseförbudet för ett "strategiskt misstag", som kommer att göra det svårt för USA att rekrytera spioner i Syrien och Irak.

Magnus Ranstorp anser att Trumps nya dekret kommer att påverka den amerikanska underrättelseverksamheten i Mellanöstern i olika led.

– Irak är ett av de länder som nu tar kamp mot IS på marken och helt plötsligt lägger man förbjudet på just Irak som är ett av de sju länder som man pekar ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista