Illustration lagbok barnäktenskap
Foto: Fredrik Sandberg / TT, Dan Hansson / TT

Lag mot barnäktenskap: Partier stödjer Liberalernas förslag

Linda Snecker, V: Vi måste få en förändring
1:55 min

Liberalernas förslag att riksdagens civilutskott ska köra över justitieminister Morgan Johansson – och på egen hand ta fram ett lagförslag mot barnäktenskap – välkomnas av flera andra partier.

– Vi stödjer Liberalerna helt i den här tanken, säger Ewa Thalen Finné, Moderaternas talesperson i civilutskottet. 

– Jag kan bara konstatera att vi ser ju i dag att utländska barn får vara gifta, men svenska barn får inte vara det, och det är helt oacceptabelt.

Regeringen ska se över lagen om barnäktenskap.

Men som Ekot berättade i morse vill Liberalerna inte vänta utan föreslår att riksdagens civilutskott ska gå före – och på egen hand ta fram ett lagförslag om att äktenskap med barn under 18 år inte ska vara giltiga i Sverige.

Centerpartiets Ola Johansson välkomnar initiativet.

– Jag tycker att det är ett bra förslag. Om Liberalerna gör bedömningen att det är den enklaste vägen att gå vidare med det här frågan, så stödjer vi det, säger Ola Johansson.

Kristdemokraternas inställning är glasklar, säger civilutskottets ordförande Tuve Skånberg.

– Barnäktenskap är inte acceptabelt, vare sig det sker utomlands eller i Sverige. Om lagstiftningen behöver skärpas, så är vi beredda att göra det.

Vänsterpartiet har länge krävt att lagen mot barnäktenskap ska skärpas, säger den rättspolitiska talespersonen Linda Snecker.

Och vilken instans som tar fram själva förslaget är inte avgörande, tycker hon.

– Varken jag, Sveriges befolkning eller de drabbade tjejerna tycker att det är särskilt viktigt om det är riksdagen eller regeringen som tar fram lagförslaget, säger Linda Snecker.

– Det viktigaste är att vi får till en förändring, vi måste stoppa barnäktenskap i Sverige. Det är det allra viktigaste.

Även Sverigedemokraterna har drivit på för ett totalförbud mot barnäktenskap.

Och i det här fallet kan det vara befogat för riksdagen att köra över regeringen, säger partiets rättspolitiske talesperson Adam Marttinen.

– Som Liberalerna också säger, det här är ett akut problem. Det var akut för oss för flera år sedan också, och vi välkomnar att det också nu är akut för Liberalerna.

Justitieminister Morgan Johansson tror att det skulle vara svårt för civilutskottet att utarbeta ett lagförslag som håller måttet.

– Det är inte så enkelt som Björklund vill ha det till, det är det sällan, säger Morgan Johansson.

Men efter Liberalernas utspel bjuder Morgan Joahnsson nu in alliansen och Vänsterpartiet för att diskutera frågan om barnäktenskap.

– Jag tycker att det här är en fråga som det borde finnas alla möjligheter för oss att komma överens om, säger justitieminister Morgan Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".