Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En amerikansk flagga med texten No Borders vid protest vid JFK-flygplatsen.
Demonstrationer vid JFK-flygplatsen i New York efter Trumps beslut om nya inreseregler. Foto: Bryan R. Smith/TT.

Inresestoppet stoppat av domare

Beslutet gäller omedelbart
2:31 min

Förvirringen om vad som gäller för inresa till USA tilltog ytterligare sent i går kväll i USA när en federal domare i delstaten Washington satte tillfälligt stopp för president Donald Trumps kontroversiella beslut om temporärt inreseförbud från sju muslimskt dominerade länder och för flyktingar.

Domarens beslut gäller omedelbart hela USA och Vita Huset svarade omedelbart att de skulle överklaga och försvara presidentens beslut.

Det tornar upp sig till en komplicerad, spännande och avgörande kamp mellan presidenten och domstolar i USA om Donald Trumps exekutiva order är förenlig med konstitutionen. Prövningen har starka politiska övertoner.

Beslutet från domaren i Seattle att tillfälligt stoppa Donald Trumps presidentorder var svaret på ett krav från delstaten Washingtons motsvarighet till justitieminister, attorny general Bob Ferguson, som anser att Trumps order står i strid med konstitutionen:

– Inget är mer heligt i vårt land än att följa lagen, punkt, sa Bob Ferguson efter att domaren gått på hans linje.

– Det gäller alla, till och med presidenten. I vissa fall, särskilt presidenten, sa Ferguson som sa att han skulle använda alla medel som stod till buds för att driva sin sak.

Delstaten Washingtons guvernör, som är demokrat och leder en delstat med demokratisk majoritet, försvarade också domarens beslut. Vita Huset svarade efter ett par timmar i ett uttalande att domarens beslut var skandalöst, ett ord som snabbt togs bort i en ny version, och att beslutet från Washington state kommer att överklagas så fort det går.

Så snart domarens beslut blev känt, meddelade gränskontrollmyndigheterna flygbolagen att inreseförbudet och flyktingstoppet inte längre gällde och att de mellan 60 000 och 100 000 visa som återkallats istället var giltiga.

Den laddade juridiska utmaningen av Donald Trumps exekutiva order kan snart hamna i Högsta Domstolen för avgörande. Det beror på att en annan federal domare, i delstaten Massachussets, beslutade några timmar tidigare att Trumps order skulle gälla och att ett tillfälligt stopp av en del av den inte skulle förlängas.

Högsta Domstolen har just nu åtta domare, den nionde har nominerats av Donald Trump men inte godkänts av senaten än. I domstolen står det mellan fyra domare som lutar åt mer konservativt håll och domare som lutar åt mer liberalt håll. Om de inte kan fälla ett avgörande ska den lägre domstolens beslut gälla, alltså det som sätter stopp för presidentordern.

Men det ska också vägas in det som Vita Huset hänvisar i sitt uttalande att presidenten har laglig rätt att vägra utlänningar tillträde till USA om han bedömer att de skulle skada landets intressen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".