Presidentvalet i Frankrike

Kampanjen drar igång på allvar i Lyon

2:00 min

I dag håller en av utmanarna, Emmanuel Macron, ett valmöte i Lyon samtidigt som Nationella fronten på yttersta högerkanten håller en tvådagars kongress i samma stad. Ekots Margareta Svensson är på plats i Lyon och rapporterar direkt från Macrons valmöte.

– Nationella fronten har släppt sitt program inför valet. Det är totalt 144 punkter som ska genomföras under Marine Le Pens fem år vi presidentmakten, om hon nu skulle bli vald.

Den första punkten är folkomröstning om valutan, om euron. Överhuvudtaget så tänker hon sig fler folkomröstningar i fler frågor. Hon vill att Frankrike ska lämna Nato för att hon inte vill att Frankrike ska strida för andra länder.

Man vill minska invandringen till högst 10 000 personer om året, idag är det omrking 50 000 som kommer till Frankrike via invandring.

15 000 fler poliser och militärer ska också borga för säkerheten i Frankrike, tänker sig Marine Le Pen från Nationella fronten på yttersta högerkanten i politiken. Det är patriotism, säkerhet, rättvisa, stolthet över nationen som också är ledord i hennes kampanj..

Den oberoende kandidaten Emanuel Macron har också valmöte i Lyon. Vad händer där?

– Det är väldigt intressant för det har kommit väldigt mycket folk till det här mötet. 12 000 personer har kommit för att lyssna på honom, 10 000 inomhus, men det står minst ett par tusen här ute där jag är. Så det är en otroligt stor uppslutning. En stor anledning till att han är så populär i Lyon är att han har stort stöd här från borgmästaren som har lämnat socialistpartiet för det nya initiativet (Macrons initiativ) som kommer att bli ett parti,  säger Margareta Svensson  från Lyon.

– Det är som en medborgarrörelse och stämningen är ganska optimistisk i jämförelse med många andra valmöten jag varit på. Han har ett ekonomiskt program och han vill skapa fler jobb, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista