Trump hånar domstolsutslag på Twitter

1:49 min

I USA har justitiedepartementet nu formellt lämnat in en överklagan mot beslutet att upphäva Donald Trumps order om inreseförbud för människor från vissa länder.

Det var en federal domare i som stoppade ordern med hänvisning till att den kan strida mot konstitutionen.

Trump å sin sida frågar via Twitter var citat "landet är på väg" slut citat när en domare kan stoppa ett inreseförbud och att "vem som helst, även med onda avsikter, kan komma in i USA".

Vita Huset kommer att överklaga ett beslut av en federal domare i Seattle som stoppat president Donald Trumps exekutiva order om tillfälligt inreseförbud från sju länder och fryst flyktingmottagande. Vita Husets nästa steg är inte offentliggjort, men president Donald Trump kallar domarens uppfattning "löjlig".

President Donald Trump har twittrat att den "så kallade" domarens uppfattning är löjlig och förhindrar att lagen upprätthålls. Trump skriver att domaren beslut kommer att rivas upp.

Det är att gå händelserna i förväg, för nästa steg i den juridiska processen är ännu inte avgjort.

Flygbolag fick veta under sen fredagskväll att samma regler skulle gälla som före presidentens dekret om tillfälligt inreseförbud och flyktingstopp och att tidigare tillbakadragna visa kunde användas.

I dag har utrikesdepartementet meddelat att personer med giltigt visum kan resa in i USA utan hinder och departementet för inrikes säkerhet har meddelat att de återgår till tidigare rutiner för prövning av inresa till USA.

Vita Huset svarade att domarens beslut skulle överklagas så snart som möjligt. Det sker av allt att döma till en av USA:s appellationsdomstolar men många jurister som bedömer läget här tror att prövningen kan gå till Högsta Domstolen för ett avgörande eftersom så många domstolar i USA prövar olika aspekter av presidentordern och gör skilda bedömningar av den.

Presidenten har enligt lagen rätt att förvägra utlänningar att komma till USA med hänvisning till landets säkerhet, något som Vita Huset underströk i sin kommentar igår.

Fakta: USA:s inresestopp

Fredagen den 27 januari skrev USA:s president Donald Trump under en order om regler för flyktingar och resenärer.

Dekretet innebär att allt flyktingmottagande i USA stoppas tillfälligt i 120 dygn, tills nya regler för flyktingmottagande är på plats. Därefter kommer flyktingar som flyr undan religiöst förtryck att prioriteras. I en intervju har Trump sagt att det framför allt är kristna flyktingar som avses.

På obestämd tid kommer inga syriska flyktingar att släppas in i USA, eller tills presidenten själv beslutar att de inte längre utgör ett hot mot landets säkerhet.

Dessutom kommer, under 90 dagar, inga visum att utfärdas till människor från sju i huvudsak muslimska länder: Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen.

Syftet är, enligt Trump, att hålla islamistiska terrorister borta från USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista