Kritiserat dekret dras tillbaka i Rumänien

1:02 min

I Rumänien drar regeringen tillbaka det hårt kritiserade dekretet som skulle avkriminalisera viss korruption. Beskedet lämnade av landets premiärminister vid en presskonferens i huvudstaden Bukarest.

I kväll demonstrerade 140 000 rumäner mot regeringens planer och sådana här massdemonstrationer har pågått hela veckan.

Inte sedan diktatorn Nicolae Ceausescu störtades 1989 har landet varit med av protester i den här dimensionen.

Bakom dekretet står den socialdemokratiska regeringspartiet PSD som återtog makten i december. Planen var att avkriminalisera viss korruption. Konsekvensen skulle bland annat bli att dömda tjänstemän skulle släppas fria. Korrupta handlingar skulle bli tillåtna om de inte översteg motsvarande 400 000 kronor.

Korruption är ett stort problem i Rumänien. Men under senare år har landet gått hårt fram mot korruptionen inom statsförvaltningen och den politiska eliten, inte minst efter påtryckningar från EU.

Men nu verkar det alltså som att demonstranterna fått sin vilja igenom.

Premiärminister Sorin Grindeanu sa ikväll att det i morgon, söndag, kommer hållas ett extrainsatt möte där dekretet dras tillbaka formellt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista