Domstol avvisar Trumps begäran om inreseförbud

2:04 min

En appellationsdomstol sa nu på förmiddagen nej till Justitiedepartementets begäran, som kom igår kväll, att omedelbart återinföra det inreseförbud som president Donald Trump givit order om.

– Man menar att beslutet står fast och att man istället ber de båda parterna att inkomma med "full legal brifing", det vill säga att inkomma med mer underlag så att man kan fatta beslut om sakfrågan, säger Dag Blanck, professor i nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Donald Trumps presidentorder som tillfälligt stoppar flyktingmottagandet, samt medborgare från sju länder med muslimsk majoritetsbefolkning att resa in i landet, prövas nu i de amerikanska domstolarna. Det började i fredags med att en federal domstol i delstaten Washington stoppade Trumps flykting och inresestopp, eftersom man ansåg att presidentordern strider mot grundlagen.

"Inget i vårt land är mer heligt än att följa lagen och det gäller även presidenten" sa Bob Ferguson, delstatens motsvarighet till justitieminister, efter att domaren gett honom rätt.

När beslutet kommit meddelade gränskontrollmyndigheterna att inreseförbudet och flyktingstoppet inte längre gällde och att de uppemot 100 000 visa som återkallats istället var giltiga. Det här svarade justitiedepartementet på i natt genom att lämna in en begäran om att temporärt upphäva den federala domstolens beslut, som alltså avslogs.

Frågan skulle kunna komma att avgöras i Högsta domstolen, säger Dag Blanck. Om inte så gäller det beslut som till sist fattas i appelationsdomstolen där frågas nu prövas.

- Det här är en strid också om hur mycket presidenten och den exekutiva makten kan bestämma om i det här frågorna, säger Dag Blanck.

Justitiedepartementet har dock på sig till i morgon att yttra sig i ärendet, meddelar domstolen söndag morgon svensk tid. Det är en panel med tre domare som tar ställning i frågan.

Trump kallar stoppet "löjligt". Regeringen hävdar i sitt överklagande att domslutet utgör ett omedelbart hot mot allmänheten och underkänner presidentens förmåga att värna om rikets säkerhet.

Före söndagens besked sade sig Trump vara säker på att han kommer att få rätt.

– Vi kommer att vinna. För landets säkerhet kommer vi att vinna, sade han till journalister i Florida.

På lördagen hölls flera demonstrationer i USA för och emot resereglerna.

Stora protester hölls bland annat i New York, Denver och Los Angeles. I huvudstaden Washington gick hundratals människor mot Vita huset med slagord som "Donald, Donald, kan du inte inse? Du är inte välkommen till DC!".

Även i andra städer i världen — som Manila, London och Paris — har det varit stora demonstrationer mot Trump.

Samtidigt frågar sig presidenten på Twitter "vart landet är på väg" när en domare kan stoppa ett inreseförbud och att "vem som helst, även med onda avsikter, kan komma in i USA".

Han skriver också att många "dåliga och farliga människor kommer att flöda in" i USA och att domaren har fattat "ett fruktansvärt beslut".

Amerikanska domstolar har gjort olika bedömningar av presidentordern när det gäller hur den har påverkat enskilda fall. Men domaren James Robart, tillsatt av Trumps republikanske partikamrat expresidenten George W Bush, slog i fredags fast att Trumps dekret inte är förenligt med USA:s författning.

Det blockerades då så att resenärer med giltiga handlingar åter började släppas in i USA.

Trump skrev därefter på Twitter: "Utlåtandet från den här så kallade domaren, som i grund och botten berövar landet rätten att tillämpa lagen, är löjligt och kommer att kullkastas!".

Demokraternas senator Ben Cardin, Maryland, säger att Trump har gått för långt när han attackerar en domare, och tycker enligt Reuters att presidenten "underminerar hela systemet".

Demokraten Adam Schiff har i sin tur svarat presidenten på Twitter med: "Läs den så kallade konstitutionen."

Fakta: USA:s inresestopp

Fredagen den 27 januari skrev USA:s president Donald Trump under en order om regler för flyktingar och resenärer.

Dekretet innebär att allt flyktingmottagande i USA stoppas tillfälligt i 120 dygn, tills nya regler för flyktingmottagande är på plats. Därefter kommer flyktingar som flyr undan religiöst förtryck att prioriteras. I en intervju har Trump sagt att det framför allt är kristna flyktingar som avses.

På obestämd tid kommer inga syriska flyktingar att släppas in i USA, eller tills presidenten själv beslutar att de inte längre utgör ett hot mot landets säkerhet.

Dessutom kommer, under 90 dagar, inga visum att utfärdas till människor från sju i huvudsak muslimska länder: Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen.

Syftet är, enligt Trump, att hålla islamistiska terrorister borta från USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista