Klart: Rumäniens regering drar tillbaka kritiserade dekretet

1:52 min

I Rumänien har nu regeringen formellt dragit tillbaka det hårt kritiserade dekretet som skulle avkriminalisera viss korruption. Beskedet kommer efter att regeringen under dagen suttit i ett extrainkallat möte.

– Nu ska justitieministern ta upp det här lagförslaget till debatt med oppositionen och civilsamhället och komma med ett nytt lagförslag till parlamentet. Men här i centrala Bukarest, utanför regeringsbyggnaden, samlas allt fler människor, det viftas med rumänska flaggor och banderoller som är riktade mot regeringen, säger Ekots Östeuropakorrespondent Johanna Melén.

– Här är misstron mot regeringen oerhört stark. Många säger att de kommer stanna här tills de ser svart på vitt att man faktiskt drar tillbaka det här lagförslaget.

Bakom dekretet står den socialdemokratiska regeringspartiet PSD som återtog makten i december. Planen var att avkriminalisera viss korruption. Konsekvensen skulle bland annat bli att dömda tjänstemän skulle släppas fria. Korrupta handlingar skulle bli tillåtna om de inte översteg motsvarande 400 000 kronor.

I går kväll demonstrerade 140 000 rumäner mot regeringens planer och sådana här massdemonstrationer har pågått hela veckan.

Inte sedan diktatorn Nicolae Ceausescu störtades 1989 har landet varit med av protester i den här dimensionen.

– En del vill också att regeringen avgår, så det finns dem som vill fortsätta demonstrera tills man ser hur det här faktiskt slutar, säger Johanna Melén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista