Trump upprörd över domarens upphävande av inreseförbudet

1:53 min

Den rättsliga process som pågår i USA och som utmanar president Donald Trumps makt kan avgöras ganska snart eller dra ut flera månader på tiden.
Ingen av de experter som analyserar läget vågar uttala sig med säkerhet.
Donald Trumps order om tillfälligt inreseförbud från sju länder och flyktingstopp har upphävts temporärt av en domare.

Det retar upp den twittrande presidenten:

"Jag kan bara inte fatta att en domare sätter vårt land i sån fara. Om det händer något så skyll på honom och domstolsväsendet. Folk strömmar in. Illa!", kommenterade Trump i sin senaste tweet i en serie med upptrappad kritik mot den domare, James Robart i Seattle, som stoppat hans exekutiva order.


Det finns inga uppgifter om hur många som "strömmat in" sedan presidentens order hävdes om inreseförbud från sju muslimskt dominerade länder. Inte heller hur många flyktingar som tidigare stoppats som nu tillåtits att få komma till USA.

Donald Trump och hans administration har lovat att använda alla lagliga medel för att den presidentorder som utfärdats med landets säkerhet som grund ska träda i kraft igen. Läget är oklart hur det ska gå i kraftmätningen mellan presidenten och flera domstolar.

Den rättsliga processen kan gå fort, men den kan också ta flera månader. Flera domare i USA har ingripit mot delar av presidentordern i sina respektive delstater, men domaren i Seattle stoppade närmast hela ordern tillfälligt i hela landet.

Han utesluter inte att ordern kan strida mot konstitutionen, något som fick presidenten att skriva att den "så kallade" domarens beslut var "löjligt" och att han, presidenten, skulle vinna till slut.

Trumps jurister har överklagat domen till nästa instans som begärt in skriftliga argument till tisdag morgon. Beroende på beslutet där kan ärendet gå tillbaka till Seattle, eller till Högsta Domstolen.

Enligt vad juridiska experter säger till tidningen Wall Street Journal är det inte heller givet att Seattledomen är den som kommer leda fram till ett klarläggande om presidentorderns lagliga status, eftersom flera andra fall tagit upp i flera andra domstolar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista