SEB:s resultat ned

Bankkoncernen SEB:s första kvartal öppnade i moll. Vinsten i rörelsen blev 2 miljarder kronor, och det är en rejäl minskning jämfört med motsvarande period förra året, då vinsten blev 2,8 miljarder.
Skillnaden mellan in-och utlåningsräntan, det som kallas räntenettot, det ökade från 3 till 3,3 miljarder kronor, främst beroende på att hushållen lånar mer. Däremot föll provisionsnettot med 13 procent till 2,5 miljarder kronor, vilket väl speglar den minskande aktiviteten i handeln med värdepapper, som ju är SEB:s starkaste gren. Det blev också ett intäktsfall med 11 procent till 7 miljarder kronor. Något som ses som positivt är att banken lyckades sänka sina kostnader med 6 procent, och SEB genomför nu ett sparprogram efter den spruckna fusionen med Föreningssparbanken, på flera miljarder kronor på några år. Fokus har den senaste tiden riktats mot bankernas utlåning till telekomsektorn, och det handlar sammanlagt om flera hundra miljarder i Europa. SEB har sin beskärda del av dessa problemkrediter, och idag redovisar man summan 15 miljarder kronor. Utlåningen till IT-branschen är 4 miljarder kronor, också det en relativt riskfylld hantering idag. Slutligen så redovisar SEB att banken har 850 miljarder kronor i förvaltat kapital, och har därmed en bit kvar till 1000-miljardersstrecket, där dom riktigt stora håller till.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista