Regeringen diskuterar ett Lex Irhammar

Regeringen har fortfarande inte kunnat hitta nya arbetsuppgifter till Jordbruksverkets förra generaldirektör Ingbritt Irhammar, trots att det gått över ett halvår sedan hon tvingades sluta. Det kan nu leda till att de arbetsrättsliga villkoren för landets generaldirektörer ses över. Idag kan Irhammar tacka nej till alla jobberbjudanden och ändå få full lön.
Statssekreterare Per Göran Öjeheim säger att Irhammar har blivit erbjuden två uppdragningsdrag på fiskeområdet men tackat nej. Ingbritt Irhammar tvingades lämna Jordbruksverket i slutet av oktober förra året, efter missnöje hos delar av personalen. Reglerna gav henne ändå rätt att behålla både titeln och lönen på 62 000 kr i månaden i ytterligare drygt fyra år. Enligt regeringen skulle Irhammar erbjudas nya arbetsuppgifter, men hittills har hon nobbat de förslag hon fått, både de två utredningsuppdragen och ett tidigare erbjudande om ett jämställdhetsprojekt, och för jordbruksdepartementet börjar frågan nu bli allt mer besvärlig. - Någonstans finns det ju en gräns, där det rent arbetsrättsligt blir frågan om arbetsvägran men som jag ser det har vi inte nått den gränsen ännu. Vi fortsätter processen här att försöka hitta ett lämpligt arbete, säger Per Göran Öjeheim. Det finns ingen som idag kan svara på hur länge Ingbritt Irhammar egentligen kan fortsätta att tacka nej till arbetsuppgifter. Själv har hon gjort klart att hon anser sig ha den rätten i princip hur länge som helst om hon inte gillar de jobb hon erbjuds, och reglerna för generaldirektörerna är också oklara. Enligt Per Göran Öjeheim diskuterar man nu därför en översyn av vilka villkor som egentligen ska gälla i liknande situationer, ett slags Lex Irhammar. Ekot har förgäves sökt Ingbritt Irhammar för en kommentar.
Daniel Rundqvist, reporter, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista