DeVos utbildningsminister trots hårt motstånd

1:11 min

I en historisk omröstning har vicepresidenten Michael Pence lagt sin utslagsröst i senaten för att få en ministerkandidat godkänd. Den nya utbildningsministern Elisabeth DeVos fick bara femtio av senatens hundra röster.

Två republikanska senatorer gick emot det egna partiet och röstade nej till att godkänna Elisabeth ”Betsy” DeVos till utbildningsministerposten. Eftersom det sammanlagt finns 100 senatorer, vardera med en röst, så innebar avhoppen att första omröstningen om DeVos slutade oavgjort.

För första gången någonsin i en ministeromröstningen fick därför vicepresidenten avgöra med sin utslagsröst.

Det är mycket ovanligt för en ministerkandidat att möta det här motståndet i Senaten. Delvis beror motståndet på DeVos förkroppsligar en kamp om ideologier.

Den nya utbildningsministern står för en filosofi där skattepengar kan användas för att finansiera privata skolor, demokraterna menar att de pengarna istället bör gå till offentligt styrda skolor.

Kritiker mot DeVos, som bland annat innefattar lärarfack, pekar också på kunskapsluckor hon hade under utfrågningen i Senaten, bland annat när det gäller lagar som reglerar stöd till elever med utvecklingsstörning.

Ett annat numera välkänt uttalande som följt deVos var när hon sa att det bör finnas vapen på vissa skolor så att man skulle kunna försvara sig mot Grizzlybjörnar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista