Trump kritiserar rättsprocessen innan den är klar

1:28 min

Donald Trump går nu till angrepp mot delar av USA:s rättssystem. Under ett TV-sänt tal i dag kommenterade han rättsprocessen gällande det omdiskuterade inreseförbudet och kallade domstolar för "politiska".

President Trump började talet med att citera ur en lagtext som han anser ger honom befogenheter att stoppa människor från att komma in i landet. Enligt Trump var lagtexten vackert skriven och väldigt tydlig.

Trumps inreseföbud som tillfälligt förbjöd flyktingar och människor från sju länder att ta sig in i USA stoppades av en domare i Seattle i fredags. Enligt domaren är det troligt att förbudet bryter mot konstitutionen.

Domarens beslut överklagades till en appellationsdomstol som inom kort ska avgöra om inreseförbudet ska börja gälla igen eller inte.

Under talet i dag visade president Trump sitt missnöje med processen i appellationsdomstolen och ansåg att saken bör vara enkel att avgöra.

– Jag vill aldrig kalla en domstol jävig så jag kommer inte göra det nu heller, sade Trump, men domstolarna verkar vara så politiska. Det vore så bra om vårt rättssystem skulle göra det som är rätt i den här frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista