Ursprungsbefolkningen laddar för nya protester i USA

2:35 min

Sedan maktskiftet i USA har president Donald Trump och kongressen fattat flera beslut om återställare i miljö-och energipolitiken.

Efter det har myndigheterna gett klartecken för att bygga färdigt en oljeledning i North Dakota, men miljörörelsen och ursprungsbefolkningen laddar för nya protester.

– Trumpadministrationen har gjort klart att de tänker förstöra vår enda källa till dricksvatten, sa Chase Iron Eyes, en av Siouxindianernas jurister, som kämpar mot oljeledningen i North Dakota också för att den skulle dras på mark som ursprungsbefolkningen anser vara helig och deras.

Det är bistert kallt i det område i North Dakota där några hundra protesterande fortfarande håller ut, men enligt Chase Iron Eyes är mer folk på väg dit och protester planeras i hela landet.

Det kommer bli stora protester också om ett annat kontroversiellt oljeledningsbygge tas upp igen, Keystone XL.

Donald Trump har rivit upp ett nej till Keystone XL från Obamaadministrationen och uppmanat byggherrarna att söka tillstånd igen.

Den ledningen stoppades av aktivister som Art Tanderup som jag träffade i Nebraska för två år sedan.

– Det är som blodspengar, man vill inte ha dem, sa han om att sälja sin mark till något som han ansåg skulle förstöra miljön, Art Tanderup.

De båda oljeledningarna är inte de enda återställarna på miljö- och energiområdet.

Snabba beslut kommer ta bort en regel om att skydda kvalitén i vattendrag när företag slänger rester från kolutvinning och en annan som begränsar möjligheten till utsläpp av metangas när de borrar efter olja.

Kongressen tar också bort kravet på energiföretag att offentliggöra vilka främmande regeringar de betalat pengar till för att få tillgång till olika energikällor.

Argumenten för de här återställarna är att de sparar pengar och minskar byråkrati.

President Trump har lovat att återställa jobben i kolindustrin och på en fråga hur det ska gå till och gå ihop med miljökrav svarade talesmannen Sean Spicer att det vänt.

– Vi väntar oss en tre-procentig ökning av kolproduktionen, en påtaglig förändring, sa Spicer som sa att det berodde på färre regleringar. Han fick inga följdfrågor.

Miljövänner oroar sig för att Trump ska dra tillbaka skydd för olika landområden som företrädaren Barack Obama införde strax innan han slutade.  

Kongressen kan göra återställarna med enkel majoritet under de första 60 dagarna så republikanerna som driver dem har bråttom.

Det är också strid i kongressen om Scott Pruitt, den skeptiker till klimatuppvärmning som Trump nominerat som chef för miljömyndigheten EPA en myndighet vars makt och resurser han vill beskära.

Det finns också enskilda kongressledamöter som vill skrota miljömyndigheten hel och hållen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista