Omstridde Sessions blir Trumps justitieminister

2:02 min

Den omstridde Jeff Sessions blir USA:s 84:e justitieminister. Sessions är senator från delstaten Alabama, och godkändes med röstsiffrorna 52 mot 47.

Jeff Sessions är jurist och har representerat Alabama i senaten i ett par decennier.

Han är en av de politiker som var först att stödja Donald Trumps kandidatur, och har gjort sig känd bland annat som stark motståndare mot illegal invandring.

Utfrågningen i senaten var tidvis mycket laddad, bland annat för att Jeff Sessions politiska motståndare har ifrågasatt hans trovärdighet i frågor som medborgerliga rättigheter, polisvåld och rasism. Dessutom hur oberoende han kommer vara i förhållande till presidenten.

Kulmen i det senaste dygnets dramatik var när Elisabeth Warren, högprofilerad senator på vänsterkanten, stoppades i senaten från att läsa upp ett brev från Martin Luther Kings änka Coretta King från 1986, där hon vädjade om att Sessions inte skulle godkännas till en post han då ville ha, som federal domare.

King anklagade Sessions för att ha försökt hindra svarta från att rösta.

Jeff Sessions godkändes inte då, men han har sagt att anklagelserna inte stämmer och andra har stött hans version.

Sessions blir nu chef för Justitiedepartementet, där han närmast ska hantera kraftmätningen med de domare och det rättsväsende som presidenten utmanat när det gäller ordern om inreseförbud till USA från sju länder och flyktingstopp.

Den konflikten fick ytterligare laddning igår när det blev känt att Neil Gorsuch, som nominerats till Högsta Domstolen av presidenten, sagt att Donald Trumps kritiska uttalanden om rättssystemet och enskilda domare var "demoraliserande och nedslående".

På Jess Sessions lista att hantera står också Trumps oriktiga påstående att det pågått ett omfattande valfusk i USA, växande protester mot polisvåld och Trumps löften att dramatiskt minska både brottslighet och drogtrafik i USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista