Oro efter utnämnandet av Sessions

4:48 min

I USA växer oron för att Justitiedepartementet ska ägna mindre tid åt medborgarrättsfrågor under den nye justitieministern, den djupt konservative Jeff Sessions.

På andra sidan står de som tycker att den federala regeringen ska hålla sig borta och lämna större utrymme till delstaterna att arbeta med frågorna.

Den rasande debatten i USA i natt kallas en kulmen på konflikten i amerikansk politik. Utnämnandet av den djupt kontroversielle Jeff Sessions till ny justitieminister applåderas av abortmotståndare och vapenlobby, men många oroar sig nu för att medborgarrättsfrågor som rätten att rösta och polisbrutalitet nu ska få lägre prioritet inom Justitiedepartementet.

Den federala nivån har makt att gå in och ta över, och tvinga lokala och delstatliga nivåer att agera när de inte handlar kraftfullt nog, men det arbetet befarar man nu ska minska under Sessions ledning.

– Det är man väldigt orolig för. Under Obamas tid fanns det ett väldigt aktivt Justitiedepartement som jobbade mycket med de här frågorna och det är man orolig för är att det kommer att bli mindre av det nu, säger USA-kännaren Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.    

De som står bakom utnämningen av Sessions är de som tycker att den federala regeringen ska hålla sig borta och att man ska lämna mycket större utrymme till det lokala och delstatliga nivåer att arbeta med medborgarrättsfrågor.

– Det är abortmotståndare liksom förespråkare för vapenlobbyn och som motsätter sig begränsningar på vapenområdet, vapenlagar till exempel, säger Dag Blanck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista