SVT-journalist döms för människosmuggling

2:04 min

I dag kom beskedet att SVT-reporter Fredrik Önnevall och två andra i hans team döms för människosmuggling av tingsrätten i Malmö. Straffet blir villkorlig dom med samhällstjänst. Det var under en reportageresa som TV-teamet tog med sig en syrisk flyktingpojke till Sverige.

 – Vi har resonerat på det sättet att genom TV-programmet som vi har sett delar av, och vad de tilltalade har sagt i rätten, är det helt klart att de varit behjälpliga att föra den här pojken in i landet, genom många europeiska länder. De har varit medvetna om att han inte har haft tillstånd att resa in, de har varit fullt medvetna om att han rest med falska handlingar, säger chefsrådman Kristina Andersson.

Det handlar om SVT-journalisten Fredrik Önnevall, och två andra i teamet bakom tv-serien Fosterland. Sommaren 2014 hjälpte de en 15-årig syrisk pojke att ta sig från Grekland till Sverige. De har medgett att de rest tillsammans med 15-åringen, men nekar till brott. Fredrik Önnevall själv säger att han inte hade något annat val.

– Det som var annorlunda här, och som jag aldrig någonsin hade upplevt tidigare, det var att han var ett barn, han vädjade direkt till mig, och det fanns inget sätt att undvika frågan. Det fanns ingen annan som kunde hjälpa honom, säger han.

Fredrik Önnevall har bestämt sig för att överklaga domen.

– Jag menar att det finns lika mycket juridiska möjligheter för att fria som att landa i tingsrättens slutsatser. Jag delar inte den slutsats de har dragit, säger han.

Försvaret har pekat på de humanitära skäl som de anser finns för att låta pojken följa med dem. I programmet ses pojken fundera över om han ska hoppa på ett lastbilsflak från en bro, med risk för sitt eget liv.

Tingsrätten dömer ut ett lägre straff än det åklagaren yrkat på, men rätten anser att straffvärdet är två månader, och de landar i villkorlig dom och det har att göra med att de inte är tidigare straffade och inte förväntas begå brott igen. 

SVT har fullt förtroende för Fredrik Önnevall, och han kommer att fortsätta arbeta som vanligt säger programbeställare Helena Olsson på SVT.

– Han kommer att fortsätta göra det han gör idag, säger Helena Olsson, programbeställare på SVT. Vi har fortfarande fullt förtroende för Fredrik Önnevall som journalist, säger hon. Det här var en väldigt exceptionell situation som han hamnade i, och jag tycker att det går att begripa att han agerade humanitärt här, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista