Wikipedia.
Foto: Alastair Grant/AP

Wikipedia bannlyser brittiska Daily Mail

0:50 min

Den 120 år gamla brittiska tabloidtidningen Daily Mail duger inte som faktakälla på Wikipedia.

Den brittiska tidningen Daily Mail ska inte längre användas som källhänvisning till uppgifter på Wikipedia. Det motiveras med att tidningen ska ägna sig åt "dålig faktakoll, sensationalism och att rakt av fabricera", skriver The Guardian.

Det är redaktörerna på engelskspråkiga Wikipedia som röstat fram detta förbud efter att frågan lyftes i januari. Daily Mails trovärdighet som källa har dock diskuterats på sajten i alla fall sedan början av 2015. 

Jan Ainali är tidigare Sverigechef på Wikimedia, organisationen som driver Wikipedia. I dag är han aktiv redaktör på den svenska versionen av sajten. Han känner inte till att en etablerad tidning förbjudits som källa på det här sättet tidigare. 

– Det är lite unikt att man tagit den här typen av beslut, säger Jan Ainali. 

Engelska Wikipedia har en generell text som kan användas för att avgöra om en källa duger eller om bättre källor föredras. I det här fallet avråds istället Daily Mail uttryckligen från att användas som källa till uppgifter.

– Annars är det propagandasajter, hatsajter eller rena fejk news-sajter som man inte använder som källa, säger Jan Ainali. 

Andra källor som diskuterats av redaktörerna är till exempel ryska och Kreml-stödda kanalen RT och amerikanska Fox News. Det finns dock inte någon generell regel mot dem. Jan Ainali säger att det är möjligt att även andra källor drabbas av en liknande blockering som Daily Mail i framtiden. 

– Det är inte omöjligt. Den som avslutade diskussionen som pågått i över en månad sa att det här betyder inte att alla andra kommer undan utan att vi kanske ska titta mer noggrant på det här. 

Resultatet är att länkar och hänvisningar till Daily Mail bara får finnas om de är motiverade, till exempel i en artikel som faktiskt handlar om tidningen eller någon av dess medarbetare. 

De frivilliga redaktörerna uppmanas nu att gå igenom 12 000 länkar och försöka hitta andra källor som bedöms ha högre trovärdighet. 

Wikipedias sidor kan normalt redigeras av vem som helst. Om någon försöker lägga in en länk till Daily Mail ska de nu få en varning. Läggs länken in ändå flaggas det så att andra redaktörer kan granska om länken är motiverad. 

Varje språkversion av Wikipedia drivs oberoende av varandra så den här regeln gäller inte på svenska Wikipedia. Där finns just nu 781 länkar till Daily Mail. 

– Jag gissar att det här kommer tas upp för diskussion för vi sneglar ju mycket på vad som händer på engelska Wikipedia. Men det är inte säkert att det sker något automatiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista