Terrorutpekades pengar fortfarande frysta

EG-domstolen avslår de tre terrorutpekade svenskarnas begäran att i förväg få tillbaka sina frysta pengar. Domstolen anser inte att det är bråttom för dom utpekade att få ut sina frysta tillgångar, eftersom de kan få socialbidrag och barnbidrag.
Det pågår en prövning i EG-domstolen av om EU:s förordning om att frysa tillgångar är laglig eller inte. De utpekades ombud hävdar att förordningenstrider mot EU:s egen grundlag och att den därför ska förklaras ogiltig. Men den prövningen väntas ta upp till ett år - och för att slippa vänta så begärde de utpekade att få tillgång till sina pengar i avvaktan på EG-domstolens prövning i huvudfrågan. Men EG-domstolen anser alltså inte att det går någon nöd på de utpekade eftersom de under tiden kan få socialbidrag och barnbidrag. Domstolen kan, enligt de utpekades advokat Thomas Olsson, tänkas göra en annan bedömning om möjligheten att få bidrag ändras för de drabbade.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista