Bildkollage med Mikael Damberg och en postlåda
Foto: TT

Damberg vill granska sammanslagningen av Postnord

"Det är viktigt att slå vakt om den svenska delen"
1:47 min

Näringsminister Mikael Damberg vill göra en rejäl granskning av beslutet om en sammanslagning 2009 mellan danska och svenska posten, det säger han efter statliga Postnords kvartalsrapport i dag som visar en dryg miljard i förlust.

Damberg är orolig för att effekter i Danmark, som kraftiga personalnedskärningar, även ska drabba Sverige.

– Det är allvarligt med de stora förlusterna i den danska verksamheten. Det har drivits framför allt av politiska beslut i Danmark. Man har drivit på digitaliseringen, som har minskat brevbefodran. Det har dragit ned intäkterna i Danmark avsevärt, säger Mikael Damberg.

Drygt en miljard kronor blev förlusten under förra årets sista kvartal för Postnord, som alltså föddes när danska och svenska posten slogs samman. Mycket av förlusten handlar om att värdet på olika tillgångar har skrivits ned, men även själva rörelsen har gått back med hundratals miljoner kronor.

Brevvolymen minskar och bolaget har svårt att tjäna pengar på e-handeln som allt mer tar vid.

I Danmark väntar nedskärningar med omkring 1 000 per år under 3-4 år framåt. Något som Mikael Damberg är rädd ska smitta av sig på sikt till Sverige.

– Den svenska verksamheten är fortfarande lönsam och det är viktigt att vi slår vakt om den så att inte den dras ned.

På vilket sätt kan du arbeta för att nå de målen?

–Det första jag vill förstå är hur äktenskapet med Danmark gick till. Jag har ärvt det av Maud Olofsson, när Danmark och Sverige gick ihop. Men jag kommer att gå till botten med det här och har beställt alla underlag som låg bakom affären, för att se hur man tänkte.

Hur sannolikt är det att du framöver kommer arbeta för en uppdelning av Postnord?

– Vi utesluter inga alternativ, men utgår från att göra det bästa som är möjligt för Postnord, men framför allt att bevaka den svenska postens verksamhet i det här väldigt knepiga ekonomiska läget i Danmark, säger Mikael Damberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".