Omhändertagen flicka flyttad 33 gånger

1:51 min

Enligt en granskning av Aftonbladet har en omhändertagen 14-årig flicka flyttats mellan olika vårdinrättningar och bor nu i ett särskilt säkerhetshus.

En 14-årig flicka från Eskilstuna har, sedan hon omhändertogs ett år gammal, flyttats mellan olika vårdinrättningar 33 gånger. Enligt Aftonbladet, som granskat fallet, lever flickan nu bakom pansarglas i ett säkerhetshus i Eskilstuna med åtta vårdare.

– Jag vet hur många timmar vi har lagt ner. Men sedan är det ändå ett faktum att inget av det här har blivit det resultat som det var tänkt, säger Annica Möller som är socialsekreterare i Eskilstuna.

Aftonbladet har granskat fallet med den 14-åriga flickan, som kallas Josefin, från det första omhändertagandet när hon bara var ett år gammal tills idag när hon placerats i ett särskilt säkerhetshus med åtta vårdare. Hon anses vara farlig för sig själv och andra, och drabbas av täta och svåra ångestattacker.

Vid upprepade tillfällen har de familjehem och vårdbolag där flickan placerats, efter en tid sagt upp kontraktet eftersom man inte klarat av omvårdnaden, berättar Annica Möller.

– När vi letar efter en lämplig placering så är det ändå ett faktum att de som erbjuder vård har en tendens att beskriva att man kan möta upp väldigt många svårigheter. Men vi har ju konstaterat att så inte har varit fallet, säger hon.

Annica Möller menar att ett annat problem är att flickan varit omhändertagen på många olika platser i Sverige, där olika landsting och kommuner haft olika syn på hur hennes omvårdnad ska skötas.

– Vi har, tänker jag, gjort allt vad vi har förmått för att jobba för samverkan och sammanhållen planering. Men det är oerhört svårt därför att en annan kommun kan göra en annan bedömning av vad som är rätt i till exempel skolgång. Och ett annat landsting kan föra en annan bedömning av vad som är rätt i olika typer av vårdinsatser, framhåller Annica Möller.

Vilket ansvar har ni för de här misslyckandena?

– Formellt sett så är vi ansvariga för det här är ett barn i samhällets vård. Det är att betrakta som ett misslyckande, naturligtvis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista