Hundratals papperslösa gripna i räder i USA

1:57 min

Rädsla har spridit sig bland invandrare i USA efter att man fruktar att aggressivare metoder har börjat användas mot människor utan giltiga handlingar.

Myndigheterna i USA hävdar att man inte har gjort några förändringar, men flera människorättsorganisationer varnar för att det har blivit hårdare tag.

I minst sex olika delstater har migrationsmyndigheten ICE utfört räder och gripit hundratals papperslösa människor den senaste veckan.

Människorättsorganisationer i USA rapporterar också om att papperslösa invandrare har gripits på väg till arbetsplatser eller efter myndighetsbesök.

Både under fredagen och lördagen har räderna lett till protester bland städer som Washington och i Los Angeles.

USA:s nya president Donald Trump gick till val på att deportera papperslösa invandrare. I början av sin kampanj sa ha att han ville deportera de elva miljoner som tros bo i USA.

Efter att det stod klart att Trump vunnit valet tonade han ner retoriken, och sa att han skulle deportera de "två till tre miljoner" som begått brott i landet.

Donald Trumps siffror motsägs av andra, bland dem den oberoende tankesmedjan Migration Policy Institute som menar att siffran över papperslösa dömda brottslingar snarare är 820 000 personer.

Enligt människorättsorganisationer i USA är migrationsmyndigheternas räder aggressivare och mer svepande och bland många uppfattas metoderna som ett tecken på nya direktiv från en ny administration.

Migrationsmyndigheten ICE menar att man inte gjort några fundamentala förändringar och att räderna började planeras redan under Obamaadministrationen. I en tweet skriver ICE att myndighetens arbete riktar sig mot dömda brottslingar och mot människor som befinner sig här illegalt.

Även om det är oklart huruvida myndigheterna gjort några förändringar så har räderna och rapporterna skapat oro bland invandrare i USA.

Både politiker och aktivister varnar för att rädslan kan leda till att människor går under jord, att de stannar hemma från arbetet och att de tvingar barnen att vara hemma från skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista