Nordkoreansk militär provsköt robot

1:38 min

Roboten landade i Japanska havet medan Japans premiärminister var på besök hos USA:s president Donald Trump.

Det militära hotet från Nordkoreas kärnvapen var ett av ämnena under middagen då Japans premiärminister Abe besökte president Trump i hans semesterbostad i Florida i går, amerikansk tid. Samtidigt passade nordkoreansk militär på att provskjuta en ny robot som landade i Japanska havet.

Nordkoreas ledare Kim Jong-un hävdade i sitt nyårstal att landet var i slutfasen av utvecklingen av långdistansrobotar. Enligt den nordkoreanska regimen är utvecklingen av kärnstridsspetsar och långdistansrobotar ett sätt att skydda sig från angrepp från USA.

USA:s president Trump sade vid en improviserad presskonferens kort att "USA står bakom Japan till 100 procent".

För den japanske premiärministern var just ett av målen med resan till USA att försäkra sig om Trumps stöd. Trump har tidigare spridit oro bland USA:s allierade i Östasien genom att antyda att han ville spara in på kostnader för att försvara andra länder.

Provskjutningen som genomfördes tidigt på småtimmarna svensk tid, var den första på flera månader från Nordkorea, som har belagts med hårda sanktioner av FN sedan landet genomförde sin femte atomprovsprängning i september 2016. Dagens robot beräknades enligt sydkoreansk militär ha nått 50 mil innan den landade i havet.

Från Japan och Sydkorea, som har diplomatiska konflikter sinsemellan, kom snabbt ett gemensamt uttalande som manade Nordkorea att foga sig i FN:s sanktioner, som inte tillåter några provskjutningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista