Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Person streamar film från Swefilmer.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Bredbandsbolaget måste blockera Pirate Bay

Anna Byström, chefsjurist: Det är olyckligt
0:35 min

Bredbandsbolaget måste blockera sina kunders tillgång till Pirate Bay och Swefilmer, enligt en dom i hovrätten.

Domen kommer från Patent- och marknadsöverdomstolen. Det är en sammanslutning av bolag som äger musik-, film- och tv-rättigheter som stämt Bredbandsbolaget och krävt att sajterna ska blockeras för kunderna. 

Tingsrätten dömde hösten 2015 till Bredbandsbolagets fördel.  

Hovrätten hänvisar till de EU-regler som kallas för Infosocdirektivet och skriver att EU-rätten ska tolkas på det här sättet. Detta trots att internetleverantörerna inte gjort sig skyldiga till brott i straffsrättslig mening.

Anna Byström, chefsjurist på Telenor som äger Bredbandsbolaget, säger att hon är förvånad över detta beslut. 

– Vi tycker såklart det är olyckligt. Vi tycker inte att just blockering är rätt väg att gå för att komma tillrätta med spridning av skyddade verk. Vi menar att istället behöver tjänster utvecklas för att bli mer kundcentrerade och att man utnyttjar digitaliseringens möjligheter, säger Anna Byström. 

Anna Byström kallar domen för en mellanväg. Den innebär att internetadresserna måste blockeras, men samtidigt lägger den inte en del av ansvaret för upphovsrättsintrånget på Bredbandsbolaget. 

– Det vi var oroliga för var att domstolen skulle titta på den svenska lagstiftningen och se om operatörerna medverkar till upphovsrättsbrott. Nu har domstolen valt att bortse från det. Annars hade vi kunnat behöva hindra spridning proaktivt. 

Per Strömbäck på organisationen Film- och tv-branschens samarbetskommitté som företräder flera av bolagen välkomnar domen. 

– Det är välkommet att rättsläget blir tydligt nu. Samma regler har funnits på plats i våra grannländer Norge, Danmark och Finland och stora delar av övriga Europa, säger Per Strömbäck.

Han säger att upphovsrättsinnehavarna nu ska arbeta för att få till ett system som liknar det i Danmark och Norge.

 – Där man har samarbete och förhandlingar mellan teleoperatörerna och rättighetsinnehavarna, och sen domstolar som beslutar vilka sajter som är olagliga. Det är ingen som vill att teleoperatörerna eller rättighetsinnehavarna fattar beslut på egen hand.

Bredbandsbolaget måste måste nu införa tekniska begränsningar som stoppar kundernas tillgång til sajterna. Annars finns ett hot om vite.

Målet är det första i sitt slag i Sverige. Även om denna stämning enbart gäller ett företag och två sajter kommer det sannolikt få effekt även på de andra internetlevernatörerna och kan innefatta fler sajter i framtiden.

Konkret gäller blockeringen en lång rad internetadresser där sajterna Pirate Bay och Swefilmer ska ha gått att nå. Swefilmer stängdes ner efter en razzia i juni 2015.

Domen går inte att överklaga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".