Hamas i Gazas nuvarande ledare Ismail Haniyeh ersätts av Yahya Sinwar och väntas nu bli Hamas högste ledare.
Hamas i Gazas nuvarande ledare Ismail Haniyeh ersätts av Yahya Sinwar och väntas nu bli Hamas högste ledare. Foto: TT/Adel Hana

Hamas i Gaza väljer ny hårdför ledare

1:45 min

Den nya ledare Yahya Sinwar anses tillhöra de mest hårdföra och kompromisslösa inom Hamas och finns på USA:s särskilda svartlista över internationella terrorister.

Yahya Sinwar var med och grundade Hamas militära gren innan han greps av Israel och dömdes till fyra livstidsstraff. Han har sedan suttit i israeliska fängelser i över två decennier.

När den kidnappade israeliske soldaten Gilad Shalit frigavs släpptes Sinwar i fångutväxlingen. Sedan dess har han byggt upp sitt inflytande i Gaza.

Att han nu väljs att leda Hamas i Gaza ses som ett bevis för att Hamas militära gren har segrat över den politiska. Sinwar var med och grundade både Hamas militära gren och Hamas militära underrättelsetjänst. Han anses kompromisslös och israeliska bedömare väntar sig nu att Sinwar ska utmana och testa var Israels gränser går.

Också i Gaza finns bedömare som befarar att valet av Sinwar kan leda till en upptrappning. Han anses oberäknelig och brutal. Sinwar sägs även skryta om hur han mördat kollaboratörer med sina egna händer och anses ligga bakom ett uppmärksammat mord för ett år sedan, då ett Hamasbefäl dödades i en intern uppgörelse.

Det finns också de som tror att valet av Sinwar kan leda till ökat samarbete mellan Hamas och den så kallade Islamiska statens Sinai-provins som utgörs av de militanta islamisterna på norra Sinaihalvön, vilka befinner sig i krig med egyptiska säkerhetsstyrkor. Gruppen tog även på sig terrordådet mot det ryska planet som störtade över Sinai för ett och ett halvt år sedan.

Yahya Sinwar efterträder Ismail Haniyeh som Hamas ledare i Gaza.

Haniyeh väntas utses till Hamas högste ledare internationellt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista