USA fördömer Nordkoreas robottest

Kritiken mot Nordkoreas provskjutning av en ny medeldistansrobot växer.

FN:s generalsekreterare António Guterres och USA:s försvarshögkvarter Pentagon fördömer uppskjutningen.

"DPRK:s (Nordkoreas) ledning måste återgå till att tillmötesgå sina internationella förpliktelser och till vägen mot kärnvapenavveckling", skriver Guterres i ett uttalande.

Jeff Davis, talesperson för Pentagon, säger att Nordkoreas "illegala vapenprogram" är ett tydligt och allvarligt hot mot rikets säkerhet. Han säger vidare att USA klarar av att försvara sig mot en robotattack från Nordkorea och att alla nödvändiga åtgärder kommer att vidtas för att avskräcka och bemöta hot mot USA och dess allierade.

Även Ryssland och Kina ansluter sig till dem som är kritiska mot Pyongyangs senaste robottest, som genomfördes på söndagsmorgonen lokal tid.

Kina, Nordkoreas viktigaste vän i regionen, förklarar att provskjutningen bryter mot FN:s resolutioner. Ryssland har en liknande ståndpunkt, men lägger till att parterna borde avstå från handlingar som riskerar att öka spänningarna på Koreahalvön.

Även Japan är starkt kritiskt. Landets premiärminister Shinzo Abe, som träffade USA:s president Donald Trump i helgen, säger att Nordkoreas agerande är "fullständigt oacceptabelt".

USA, Japan och Sydkorea har krävt att FN:s säkerhetsråd träffas för att diskutera provskjutningen. Mötet ska inledas klockan 23, svensk tid. Efter mötet var det ett enhälligt säkerhetsråd som fördömde Nord Koreas robottest. Under måndagen hotade säkerhetsrådet att vidta ytterligare kraftiga åtgärder mot Pyongyang. 

Roboten som avfyrades var en ny typ av medeldistansrobot, Pukguksong-2, som avfyrades över Japanska havet, enligt Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA. Den färdades 50 mil innan den föll ner i havet. Landets diktator Kim Jong-Un närvarade vid testet. Nyhetsbyrån skriver även att regimen "tog hänsyn till grannländernas säkerhet".

Provskjutningen är landets första sedan Donald Trump svors in som USA:s president i januari.

FN:s säkerhetsråd har beslutat om sanktioner i sex omgångar mot Nordkorea sedan landets första kärnvapenprov 2006. Senast i höstas beslutade rådet om sanktioner med ett tak för kolexport till Kina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista