Trump träffade Trudeau

9:43 min

Frågor om handel dominerade när USA:s president Donald Trump tog emot Kanadas premiärminister Justin Trudeau i Vita huset.

Men Trump säger att det bara ska göras "små justeringar" av handelsförbindelserna mellan länderna.
– Vi förstår att båda våra länder är starkare när vi samarbetar i frågor om internationell handel, sade Donald Trump vid en presskonferens efter mötet, skriver AFP.

I och med måndagens möte har Trump träffat sin tredje utländske ledare sedan han svors in som president.

De två har bland annat olika syn på det nordamerikanska frihandelsavtalet Nafta. Trump vill omförhandla det för att skydda arbetstillfällen i USA medan Trudeau vill behålla det för att gynna hemlandets ekonomi.

Enligt Trump ska det göras små justeringar.

– Vi kommer att göra vissa saker som kommer att gynna båda våra länder.

Trudeau betonade att handeln mellan länderna har bidragit till att skapa mängder av bra jobb på båda sidor av gränsen och att de fortsatta förhandlingarna ska fortsätta att skapa jobb.

Trudeaus besök i USA blev ett möte mellan två generationer och två värdegrunder. Den 45-årige Trudeau kallar sig feminist och förespråkar invandring och globalisering. Den 70-årige Trump kritiserades under valrörelsen för sexistiska uttalanden och har nyligen försökt införa ett inreseförbud för medborgare från sju i huvudsak muslimska länder samt stoppa USA:s flyktingmottagande — ett presidentdekret som har stoppats av en domstol.

När dekretet blev känt twittrade Trudeau att Kanada välkomnar dem som flyr förföljelse, terror och krig — oavsett deras tro.

Och det budskapet upprepade han på presskonferensen.

– Kanada har alltid insett att det är grundläggande för vilken regering som helst att hålla kanadensare säkra.

– Samtidigt måste vi fortsätta med vår policy av öppenhet mot flyktingar utan att kompromissa med säkerheten.

Trudeau berättade också att Kanada och USA har tillsatt ett råd för att stärka kvinnligt entreprenörskap.

Bakgrund: Möt Justin Trudeau

Född 1971 i Ottawa i Kanada. Son till landets förre, omåttligt populäre premiärminister Pierre Trudeau.

Partiledare för Liberala partiet och tidigare parlamentsledamot. Premiärminister sedan 2015, ett val han vann genom löften om solig och positiv politik.

Något av en stjärna i sociala medier där han bland annat har visat upp sin sportiga sida (löpning, skidåkning, surfing, boxning och yoga). Har arbetat som lärare och skådespelare samt studerat geografi och miljövetenskap innan han blev politiker på heltid.

Gift med Sophie Gregoire, paret har tre barn.

Har länge varit mycket populär, men de senaste månaderna har opinionssiffrorna dalat. Detta bland annat sedan han i fjol armbågade parlamentsledamöter under en infekterad debatt om dödshjälp, samt beskrev Kubas avlidne diktator Fidel Castro som en "ledare större än livet", utan att nämna hans brott mot mänskliga rättigheter. Situationen förvärrades när det framgick att Trudeau hade tillbringat vintersemestern på en privat ö som ägs av den brittiske affärsmagnaten prins Karim Aga Khan, andlig ledare för de shiamuslimska indiska ismailiterna. En etisk utredning pågår.

Justin Trudeau är den tredje utländska ledaren som träffar Donald Trump sedan han blev USA:s president, efter Storbritanniens och Japans premiärministrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista