Handeln enas mot USA:s president

1:31 min

Handelsblocken, Mercosur och Stilla Havs-alliansen, närmar sig varandra efter att USAs president Donald Trump, hotat att riva upp handelsavtal med latinamerikanska länder.

Ända sedan Donald Trump vann det amerikanska presidentvalet i november förra året har vissa analytiker försökt överrösta domedagskören genom att påtala att det här kan vara en historisk chans för Latinamerika att ena sig och skapa egna allianser som kan ersätta de för många länder viktiga banden till USA.

Trumps protektionism har hittills framför allt drabbat Mexiko, men hotar att slå hårt även mot andra latinamerikanska ekonomier. Trump är ingen frihandelsvän, vilket kan innebära problem för ett Latinamerika som fortfarande är beroende av att exportera råvaror till USA och Kina.

Nu kommer mycket riktigt de första tecknen på ett latinamerikanskt enande: Under ett möte i helgen diskuterade Argentinas president Mauricio Macri och Chiles president Michelle Bachelet en sammanslagning av kontinentens två stora handelsblock - Mercosur och Stillahavs-alliansen.

Historiskt har de två blocken haft helt olika politisk inriktning - Mercosur styrdes länge av vänsterpresidenter och Stillahavs-alliansen dominerades av högerregeringar. Men regeringsskiften i flera länder har gjort att skiljelinjerna luckrats upp. I april ska det hållas ett formellt möte mellan utrikesministrar från alla i länder i båda allianserna.

Samtidigt pågår försök att väcka liv i ett frihandelsavtal mellan europeiska unionen och Mercosur. Förhandlingarna har legat på is i över ett decennium men har blivit aktuella igen nu när USA verkar vilja klippa sina ekonomiska band till Latinamerika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista