USA-expert: Flynns avgång skadar Trump

2:50 min

Att USA:s nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn avgår skadar Trump-administrationen. Det säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

– Det här har skadat Trump, naturligtvis. Flynn har ljugit, förmodligen till Donald Trump själv, och till vicepresidenten, säger han.

På tisdagen avgick USA:s nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn sedan det uppdagats att han fört samtal med Rysslands ambassadör. Enligt Washington Post ska sanktionerna mot Ryssland ha varit ett huvudämne i samtalen, något som Flynn själv har förnekat.

Det är okänt exakt vad Flynn sade till den ryske ambassadören, men Flynn ska ha antytt att de sanktioner Obama-adminstrationen införde mot Ryssland inte nödvändigtvis skulle vara kvar med Donald Trump som president.

Man har en president i taget i USA. Det är väldigt viktigt att man talar med en röst.

Diskussionerna ska ha skett under presidentvalkampanjen, och innan Flynn tillträdde som rådgivare, vilket är ett brott mot amerikansk lag. 

– Det finns en äldre lagstiftning från slutet av 1700-talet som förbjuder privatpersoner att lägga sig i politiken på det här sättet. Ur den aspekten kan det vara ett lagbrott. Men framförallt är det ett brott mot kutymen att man ska ha en president i taget. Och det är det som är det allvarliga i det här, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, till Ekot.

– Man har en president i taget i USA. Det är väldigt viktigt att man talar med en röst. Under skiftet mellan Obama och Trump fanns det stora skillnader mellan de två i synen på olika saker. Då måste man vänta tills man tar över för att lägga om politiken, säger han.

Lagen, som går under namnet Logan Act, infördes 1799 och har till syfte att förhindra att en regerings auktoritet undergrävs. Nyhetsbyrån Reuters skriver dock att ingen hittills har åtalats enligt lagen.

Hade Michael Flynn fört de här samtalen efter att Donald Trump svurits in som president hade saken varit en annan, säger Dag Blanck.

– Då hade det varit den nya politiken som den nya regeringen ville föra. Den kan man kritisera, och den har också kritiserats, för att vara allt för ryssvänlig. Det är en sak. Men det som är speciellt allvarligt är att man har gjort det innan tillträdet, säger Dag Blanck.

– Landet måste tala med en röst. Det kan uppstå väldigt allvarliga situationer där man måste föra en politik, och då gäller det att alla är lojala mot den politiken. Det är en sorts illojalitet som öppnar sig här, tillägger han.

Läs mer: Samtalet avlyssnades av underrättelsetjänsten

USA:s vicepresident Mike Pence har vid flera tillfällen försvarat Michael Flynn och hans kontakter med den ryske ambassadören. I sin avskedsansökan skriver Flynn: "Jag gav tyvärr den blivande vicepresidenten och andra ofullständig information om mina telefonsamtal med Rysslands ambassadör".

Hela Trump-administrationen skadas av avgången, menar Dag Blanck.

– Det faktum att han får släppa sin nationella säkerhetsrådgivare som kom in som en kontroversiell person till att börja med är ett nederlag för Trump, säger han.

Keith Kellogg, som har varit chef över Vita Husets nationella säkerhetsråd har utsetts att ta över efter Michael Flynn tills vidare. Andra namn som seglat upp som potentiella permanenta ersättare är David Petraeus, general och tidigare CIA-chef, och Robert Harward, tidigare andrechef för den amerikanska kommandocentralen Centcom.

– Vi får se vem presidenten väljer. Det kommer han göra ganska snart. Han kommer behöva en nationell säkerhetsrådgivare vid sin sida, det är en mycket viktig position, säger Dag Blanck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista