Nordkoreas provskjutning allvarligare än tidigare trott

2:08 min

Nordkoreas provskjutning i helgen av en medeldistansmissil har visat sig vara av allvarligare slag än vad som förmodats och ett teknologiskt genombrott.

Missilen antas ha drivits av en annan typ av bränsle än tidigare nordkoreanska missiler vilket gör de militärt betydligt mer slagkraftiga. Protesterna mot provskjutningen har varit starka.

FN:s säkerhetsråd fördömde enhälligt provskjutningen som ett grovt brott mot FN: s resolutioner – något som i sedvanlig ordning ledde till en stark protest från Nordkorea som sade att missilerna ska ha en defensiv roll.

Reaktionen efter missiltestet i lördags var först något av lättnad. Misstanken fanns att Nordkorea skulle provskjuta en långdistansmissil som skulle kunna nå ända till USA. Istället damp den ner efter 500 kilometer i havet mellan Koreahalvön och Japan.

Men efter vidare analyser väcktes oron av något annat. Det förefaller som om den aktuella missilen drevs med fast bränsle istället för flytande som hittills varit det vanliga i Nordkorea.

Det låter som en teknisk fråga men det har stora militärtaktiska följder.
En missil som drivs med fast bränsle är ständigt startberedd, den kan skickas iväg med väldigt kort varsel och varifrån som helst. En missil med flytande bränsle måste tankas upp och det tar tid och den är mer beroende av fasta utskjutningsställen som omvärlden känner till.

Den missiltyp som testades i lördags kan därför sättas in på ett militärt sett mycket mer överraskande och dolt sätt vilket oroar främst Sydkorea och Japan som är inom räckvidd. Det innebär alltså ett klart teknologiskt genombrott.

Och omvärlden verkar fortfarande inte ha någon riktig plan för hur Nordkoreas vapenplaner ska stoppas.

På det rent militära området har det beslutats att USA ska sätta upp delar av sitt missilförsvar i Sydkorea för att kunna skjuta ner Nordkoreas missiler. Men de planerna har mött starka protester från Kina och också från Ryssland som misstänker att systemet också kommer att vara riktat mot deras kärnvapenstyrkor.

Speciellt Kinas reaktion är känslig. Om det ska vara möjligt att stoppa Nordkoreas upprustning så krävs det, anses det, att USA och Kina samarbetar nära för det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista