Kim Jong-Nam, halvbror till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.
Kim Jong-Nam, halvbror till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Foto: Shin In-seop/AP

Kim Jong-Uns halvbror misstänks lönnmördad

1:13 min

Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Uns halvbror, Kim Jong-Nam, har mördats av kvinnliga agenter i Malaysia, enligt sydkoreanska medier. Lokal polis bekräftar dödsfallet.

Malaysisk polis bekräftar för nyhetsbyrån Reuters att Kim Jong-Nam, halvbror till den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un, har dött. Orsaken till dödsfallet har dock inte kunnat fastställas.

Enligt Korea JoongAng Daily blev den 45-årige Kim Jong-Nam förgiftad på en flygplats i Kuala Lumpur på måndagen.

Två kvinnor, som beskrivs som nordkoreanska agenter, ska ha stuckit diktatorns halvbror med någon form av förgiftade nålar eller giftsprutor, säger myndighetskällor till tidningen. Efter dådet tog kvinnorna en taxi och flydde platsen.

En källa säger till Korea JoongAng Daily att Kim Jong-Nam blev stucken och "dog där och då". Källan säger att myndigheter i Seoul nu undersöker saken.

Flygplatsens polischef, Abdul Aziz Ali, bekräftar för AFP att en man av koreansk härkomst insjuknade på måndagen, och fördes till sjukhus men avled på vägen.

Sydkoreas underrättelsetjänst säger i ett uttalande att man inte kan bekräfta nyheten.

Kim Jong-Nam ansågs förut vara den givna efterträdaren till fadern Kim Jong-Il. Efter att han åkt fast med ett förfalskat pass på flygplatsen i Tokyo när han skulle ta sig till Disneyland sjönk han dock snabbt i anseende och nuvarande diktatorn Kim Jong-Un fick istället axla ledarskapet när fadern dog i slutet av 2011.

Kim Jong-Nam har sedan fadäsen i Japan i princip levt i exil i Macau i södra Kina. Han ska ha varit på väg tillbaka till Macau från Kuala Lumpur när han dog på måndagen, säger malaysisk polis.

Läs mer: Nordkorea provsköt robot

Informationen som kommer från den slutna diktaturen är ytterst knapphändig, men enligt Sveriges Radios korrespondent i Peking var Kim Jong-Nam inte populär i Nordkorea.

– Han har inte varit populär. Han var tidigt uträknad. Men det fanns ingen tendens till maktkamp, han verkade mest vara intresserad av att gå på kasinon, säger hon.

Kim Jong-Nam har dock i en intervju uttryckt att han motsätter sig systemet med att makten går i arv i Kim-dynastin i Nordkorea.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un har sedan han tillträdde systematiskt gjort sig av med högt uppsatta politiker som hade band till fadern Kim Jong-Ils styre. Bland annat lät han i slutet av 2013 avrätta farbrodern Jang Song-Thaek, som då ansågs vara landets näst viktigaste person och den som hade skolat in Kim Jong-Un i ledarrollen.

Nordkorea misstänks ha många agenter som opererar i utlandet. Under Kim Jong-Ils tid vid makten kidnappades ett flertal japanska medborgare och fördes till Nordkorea. Avhoppare vittnar om att det i Kina finns nordkoreanska agenter vars syfte är att leta upp och föra tillbaka personer som har flytt Nordkorea.

Enligt bedömare som sydkoreanska Korea Times pratat med har Kim Jong-Nam levt på lånad tid under sin vistelse utomlands. Kim Jong-Un ska ha sett halvbrodern som en konkurrent och kan ha beordrat mordet för att stärka sitt grepp om makten.

– Lönnmordet på Kim Jong-Nam kunde inte ha skett utan Kim Jong-Uns godkännande, säger Cheong Seong-chang, analytiker vid tankesmedjan Sejong Institute, till tidningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista