USA: Venezuelas vicepresident är en brottsling

1:30 min

Venezuelas vicepresident Tareck el-Aissami har hamnat på USAs svarta lista över narkotikabrottslingar. El-Aissami anklagas för att ha deltagit i internationell narkotikasmuggling och förbjuds nu från att resa in i USA.

Den här orättfärdiga aggressionen stärker bara min anti-imperialistiska övertygelse. Min moral är intakt.

Så skrev Tareck el-Aissami på Twitter idag, som svar på USA:s beslut att placera honom på listan över internationella narkotikabrottslingar.

Det är bara en månad sedan Venezuelas president Nicolas Maduro utnämnde el-Aissami till sin vicepresident, med omfattande befogenheter. El-Aissami tillhör den hårda linjen inom socialistpartiet och ses som en möjlig efterträdare till Maduro, som kan tvingas avgå ifall oppositionen får igenom sina krav på en folkomröstning om att avsätta honom.

Sanktionerna mot el-Aissami innebär att han förbjuds från att resa in i USA. Hans eventuella tillgångar i USA fryses, och amerikanska företag förbjuds att göra affärer med honom.

Det är första gången en så högt uppsatt politiker hamnar på svarta listan över narkotikabrottslingar, och är enligt USA ett resultat av flera års utredningar. Venezuela hävdar tvärtom att det är ett försök att underminera landets socialistiska regering.

El-Aissami anklagas bland annat ha gett fri lejd till knarkkarteller som använder Venezuela som ett transitland för att skicka kokain från Colombia till Mexiko, där den fruktade kartellen Las Zetas smugglar det vidare till USA.

Förutom El-Aissami placeras också den välkände affärsmannen José Lopez Bello på USAs svarta lista. Han pekas ut som vicepresidentens högra hand - ansvarig för att tvätta pengar genom sina företag, flera av dom baserade i USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista