Trump visste om varningen om Flynn och Ryssland

1:43 min

USA:s president Donald Trump visste om justitiedepartementets varning om säkerhetsrådgivaren Michael Flynn. Det säger presidentens talesman Sean Spicer i kväll.

Vita husets undersökning av varningen hittade inget olagligt, men Trump tappade förtroendet för Flynn enligt Spicer.

Justitiedepartementet informerade Vita huset för flera veckor sedan om att Michael Flynn mörkade vad han sagt till Rysslands ambassadör, innan Trump tillträdde, om sanktioner mot Ryssland.

Vicepresidenten Mike Pence gick ändå offentligt i god för Flynns lögn att sanktioner inte hade diskuterats.

Så sent som i fredags sade Donald Trump att han inte kände till några diskussioner om Flynns samtal med Rysslands ambassadör.

Vita husets budskap i dag, tisdag, är att Michael Flynn avgick för att ha vilselett vicepresidenten och för att han inte ville vara en belastning för presidenten.

Rådgivaren Kellyanne Conway har undvikt att svara på frågan om varför Donald Trump inte reagerat tidigare och vad han och andra visste om justitiedepartementets varning.

I kväll, torsdag, svarade Spicer på den frågan. Och USA:s president Donald Trump visste om justitiedepartementets varning enligt presidentens talesman.

– Det här och en rad andra incidenter ledde fram till att presidentens förtroende för general Flynn urholkades och till att han bad honom avgå, sade Sean Spicer.

Vilka de andra incidenterna var besvarades aldrig. Enligt Spicer informerades presidenten "omedelbart", den 26:e januari, när justitiedepartementet varnade Vita Huset, via en tjänsteman, att Flynn inte talat sanning om vad han sagt i ett samtal med Rysslands ambassadör före Trumps tillträde.

Hittills finns inget svar på varför Flynn fick sitta kvar i drygt två veckor.

Demokraterna i kongressen välkomnar de utredningar som redan pågår om den större frågan – vilka kontakter Trumps kampanj eventuellt haft med Ryssland i ljuset av USA:s anklagelser att landet hackade det amerikanska valsystemet.

Hittills har inga republikaner försvarat Michael Flynn och det är inte offentliggjort exakt vad han sagt, och om han lovat Ryssland något.

Flynn är en kontroversiell person som tidigare tvingats lämna som chef för militärens underrättelseorganisation efter konflikter om sin ledarstil och sitt omdöme.

Han är en av Donald Trumps mest lojala förtrogna och Trumps val av honom slår nu tillbaka mot presidenten själv och hans omdöme, medan rapporterna duggar tätt om oordning och amatörism i Vita huset.

Medier uppger att det finns tre huvudkandidater att efterträda Flynn, på den centrala posten som nationell säkerhetsrådgivare till presidenten. Den hetaste är Robert Harward, tidigare militär på ledande funktioner, och som samarbetat med den nye försvarsministern James Mattis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista