Uppgift: Trumps medarbetare i ryska samtal

2:03 min

USA:s nationelle säkerhetspolitiske rådgivare Michael Flynn har tvingats avgå och igår krävde ledande senatorer från båda partierna att Flynns roll i förhållande till Ryssland ska utredas.

Samtidigt kom nya uppgifter om kontakter under valrörelsen mellan ryska underrättelseagenter och Trumps kampanjorganisation.

Trycket mot president Donald Trump bara ökar efter veckor av medieavslöjanden om en administration i oreda med oklar beslutsgång. Kritiken har växt mot Vita Husets hantering av den nationella säkerhetspolitiken, inte minst Trumpadministrationens förhållande till Ryssland.

Demokraterna och republikanerna i senaten är överens om att den utredning som redan pågår av Rysslands inblandning i valrörelsen ska granska om och i så fall vilka kontakter som förekommit mellan Ryssland och Trumps kampanjorganisation, också Michael Flynn.

Natten till onsdag kom tidningen New York Times och TV-bolaget CNN med nya uppgifter om att kampanjmedarbetare till Trump skulle ha haft konstant kontakt med ryska underrättelseagenter under året före presidentvalet. Underrättelsemyndigheterna drar inga slutsatser om syftet med de påstådda kontakterna.

Vita Huset har ännu inte kommenterat, men en av de namngivna, den tidigare kampanjchefen Paul Manafort, kallar påståendena absurda.

Samtidigt kommer nya uppgifter om hanteringen av Michael Flynn.

Den avsatte nationelle säkerhetsrådgivaren har förhörts av den federala polisen FBI om sina kontakter med Ryssland.

Enligt medier här är det oklart om Flynn lämnat fullständig information till FBI om vad han sagt om sanktioner mot Ryssland till Rysslands ambassadör. Om Flynn inte sagt hela sanningen till polisen är det ett brott och då skulle skandalen trappas upp.

Igår sa Vita Husets talesman att presidenten vetat i sedan den 26 januari att den nationelle säkerhetsrådgivaren vilselett vicepresidenten Mike Pence, som sen offentligt gick i god för uppgifterna.

Senare sa en talesman för Pence att vicepresidenten inte fått information samtidigt som presidenten.

Pence hade hållits okunnig i två veckor om vad presidenten då visste och fått Flynns svek klart för sig först efter att ha läst tidningen.

Den republikanske senatorn John McCain är ordförande i det tunga försvarsutskottet. Han kritiserar ofta Donald Trump, inte minst när det gäller presidentens uttalanden om Ryssland. Igår talade McCain om Vita Husets nationella säkerhetspolitik som icke fungerande och sa att ingen vet vem som är chef eller vem som beslutar om politiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista