Attackutredning mot SR-korrespondent läggs på is

0:37 min

Förundersökningen kring attacken mot Ekots korrespondent i Ryssland förra året har lagts på is. Attacken inträffade 2016 i ryska delstaten Ingujisen när Maria Persson Löfgren reste tillsammans med tre andra journalister och människorättsaktivister.

Sveriges regering kallar beskedet "djupt beklagligt".

– Vi har tagit del av ryska medieuppgifter om att förundersökningen med anledning av överfallet på Maria Persson Löfgren och andra i ryska delrepubliken Ingusjien 2016 har lagts ned. Vi söker nu bekräftelse av uppgifterna hos ryska myndigheter. Om de stämmer är det djupt beklagligt, säger utrikesminister Margot Wallström i ett uttalande till Ekot.

Hon fortsätter:

– Om obeväpnade resenärer i Ryssland kan angripas av beväpnade band utan påföljd väcker det frågor om säkerhetsläget i landet. Sverige har vid upprepande tillfällen tagit upp kravet på en grundlig undersökning av angreppet på civilrättsaktivister och journalister, senast under kabinettssekreterare Annika Söders besök i Moskva i december förra året. Sverige kommer att fortsätta kräva av ryska myndigheter att fallet utreds, så att gärningsmännen kan ställas inför rätta.

Det var förra året som minibussen med bland andra Maria Persson Löfgren i stoppades på vägen i ryska delstaten Ingujisen av ett 30-tal maskerade män som var beväpnade med påkar och knivar.

– När chauffören vägrade att öppna bildörren började männen slå mot bilen och krossade rutorna, har människorättsaktivisten Timur Rakhmatulim tidigare sagt.

Maria Persson Löfgren och de övriga överfölls, misshandlades, rånades och släpades ut ur bilen. Männen tände dessutom eld på bilen.

Ingen blev allvarligt skadad men de fick motta slag, bland annat fick Maria Persson Löfgren ett skärsår i låret.

Enligt den ryska tidningen Gazeta är anledningen till att förundersökningen läggs på hyllan att man inte kommer längre, att polisen inte hittat de som utförde dådet.

Sveriges Radios vd, Cilla Benkö, reagerar kraftigt på beskedet.

– Om det stämmer så är det både oroväckande, djupt beklagligt och fullständigt oacceptabelt. Det här är inte bara en attack mot Maria Persson Löfgren som person utan också en attack mot journalistiken som profession och därmed mot det fria ordet och en väl fungerande demokrati.

Nu kommer Sveriges Radio försöka få utredningen att gå vidare. Nyligen har ett brev skickats till utrikesminister Margot Wallstöm (S), där regeringen uppmanas att driva på i frågan.

– Vi anser att man måste köra det här i botten och faktiskt gripa och ställa någon till svars. Än så länge har vi dock inte lyckats etablera egen kontakt med ryska myndigheter, säger Cilla Benkö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista