Stephanie Thögersen, festivalchef för Stockholms feministiska filmfestival
1 av 2
Stephanie Thögersen, festivalchef för Stockholms feministiska filmfestival Foto: Lotta Myhrén
Sture Johanson, programdirektör för SF bio
2 av 2
Sture Johanson, programdirektör för SF bio Foto: Lotta Myhrén

Filmfestival vill ha fler kvinnliga långfilmsregissörer

"Jätteviktigt om vi vill uppnå jämställdhet"
1:54 min

80 procent av de drygt 300 filmer som hade premiär på svenska biografer förra året hade en manlig regissör, det visar en undersökning som Stockholms feministiska filmfestival gjort.

Förra året startade feministisk filmfestival i Stockholm för att belysa skillnaden mellan hur många kvinnliga respektive manliga regissörer filmer som visas på biograferna.

– Film påverkar och formar människor. Om vi vill uppnå jämställdhet är det jätteviktigt att motverka och sexistiska och stereotypiska skildringar av kvinnor och män inom film, säger Stephanie Thögersen, festivalchef för Stockholms feministiska filmfestival.

– Det är absolut inte alltså så att det blir sexistisk per automatik, men det finns en större risk om det används en manlig blick. Sedan är det också en demokratifråga att halva befolkningen ska få vara med och göra film och skildra vår framtid, säger hon.

Stephanie Thögersen och föreningen Stockholms feministiska filmfestival gått igenom samtliga biofilmer som gick upp i Sverige under förra året, när det gäller regissör, manusförfattare, producent och huvudkaraktär. Och de har bland annat kommit fram till att 80 procent av filmerna hade en manlig regissör, på Netflix var motsvarande siffra 96 procent.

På SF Bio, Sveriges största biografkedja är de väl medvetna om fördelningen, men menar att det inte finns lika många kvinnliga regissörer som gör film och att det handlar om vad som efterfrågas, oavsett kön på regissören.

– De släpps väl fram om det finns en historia, men det är klart att männen har ett försprång här och det har blivit så i branschen. Men vem som gör filmen tycker inte jag är det viktigaste, utan det är ju berättelsen som görs. I bland kan ju en kvinnliga regissör göra en väldigt bra manlig berättelse och en manlig kan göra en bra kvinnlig, säger Sture Johansson, programdirektör på SF Bio.

När det gäller svenska biofilmer är fördelningen mer jämn. Svenska filminstitutet har länge jobbat med att se över hur de ger sina bidrag, under förra året fördelades bidragen 50/50 mellan manliga och kvinnliga långfilmsregissörer. Men svenska filmer är bara en liten del av alla filmer som görs och köps in och därmed når biopubliken.

På sikt tror Sture Johansson på SF bio att fördelningen mellan manliga och kvinnliga regissörer kommer att förändras.

– Då tror jag det kommer bli ett annorlunda sätt, i dag i det moderna samhället, där tjejer automatiskt tar för sig mer än tidigare. De tog för sig förut, men det var ett samhälle som såg annorlunda ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".