EU-ja till handelsavtal med Kanada

1:48 min

EU-parlamentet har röstat ja till det omdiskuterade handelsavtalet mellan EU och Kanada – Ceta. Samtidigt demonstrerade människor mot avtalet.

– EU vill bygga broar, inte murar, säger EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström på en presskonferens i EU-parlamentet i Strasbourg.

– Internationell handel är lönsam för alla, det finns inga förlorare.

Uttalandet var en tydlig markering mot USA:s president Donald Trump som ser frihandel som ett hot mot amerikanska jobb.

EU-kommissionen räknar att avtalet ska leda till en tjugoprocentig ökning av handeln mellan EU och Kanada, när i stort sett alla tullar avskaffas.

Men utanför parlamentet demonstretade miljöaktivister och fackföreningar mot Ceta-avtalet, som de menar hotar europeiska jobb och stärker storföretagen på miljöns- och konsumenternas bekostnad.

Och även i EU-parlamentet finns ett starkt motstånd. Röstsiffrorna blev 408 ja mot 254 nej. Till nejsägarna hörde vänstern, de gröna, och även de svenska miljöpartisterna som här hemma tvärtom säger ja till Ceta.

Men Cecilia Malmström försäkrade på presskonferensen att de farhågor som finns när det gäller Ceta inte kommer att besannas.

– Många EU-medborgare är oroliga för att vi inte kan fortsätt att ställa hårda krav på miljöskydd och livsmedelssäker, men det stämmer inte, säger Cecilia Malmström.

Nu kan handelsavtalet med Kanada träda i kraft provisoriskt i väntan på att samtliga parlament i EU, närmare 40 stycken, ska ratificera avtalet, något som nog knappast kommer att gå lika enkelt och smärtfritt som i  dag när EU-parlamentet gav sitt klartecken. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista